Helyi hírek 2022. május 23. 08:00

XIII. Kunsági Bajuszfesztivál Kiskunfélegyházán

Képgaléria
XIII. Kunsági Bajuszfesztivál Kiskunfélegyházán
Ismét az egyedi arcszőrzetet viselőké volt a nagyszínpad május 22-én délután, a Városalapítók Hetének utolsó napján, ugyanis ma tartották a XIII. Kunsági Bajuszfesztivált és Bajuszmustrát.

A mustrát Gulyás László, a Magyar Bajusz Társaság alapítója, fesztiválszervező nyitotta meg. Elsőként a kislegények „bajuszát” vizsgálta meg az öttagú zsűri. Sokkal inkább a gyermekek kreativitása került előtérbe, mintsem arcszőrzetük. A festett és kartonból kivágott „bajuszok” közül választották ki a legkackiásabbat. Mindhárom gyermek a maga nemében az első helyen végzett.

Őket követte a komoly, férfit próbáló megmérettetés, amely négy kategóriában zajlott. Amik a következők: bajusz szakállal, kifent, természetes és magyar bajusz. A bajusz szakállal mind közül a legegyértelműbb, hiszen ahogy az elnevezésben is benne van, azok a férfiak képviseltették magukat, akik bajuszt és szakállat is viseltek egyaránt. Az első helyezett Veres Viktor, a második Jávor Károly, a harmadik pedig Sólyom Ferenc lett.

A következő kategória a kifent bajusz volt. Ez azt jelenti, hogy a fent említett arcszőrzet valamilyen anyaggal formázva van. Az első helyen Szentgyörgyi Nagy Géza végzett, második Palotai Attila, a harmadik pedig Tarjányi Tamás.

A legszebb természetes, tehát semmiféle formázó anyaggal nem kezelt szőrzetet viselő férfi Bajsza-Nagy Balázs, őt követte Kiss Mátyás és végül Kasztel Antal állhatott a képzeletbeli dobogó harmadik fokára.

Végül, de nem utolsó sorban a magyar bajuszt viselők álltak a zsűri elé. Volt, aki úgynevezett szűz bajusszal képviseltette magát, ez azt jelenti, hogy még soha nem volt „lehúzva” borotvával. Az első helyezett Járomi Zsolt, aki a bajuszfesztávolság-mérés során a maga 42 és fél centiméterével a fesztáv verseny győztesének is számított. A második Jánváry Zoltán, a harmadik pedig Varga Mihály.

A fentebb említett kategóriákon kívül két különdíjat is kiosztottak. Az egyiket Krizsán Elek kapta, aki a „LegPetőfisebb” bajuszt viselte. A másik Spenik Viktor, aki Ungvárról érkezett és úgynevezett „emeletes bajuszt” hordott, ami azt jelenti, hogy a szakáll is bajusz formájú és ajkai felett kifent szőrzetet viselt.

A megmérettetéseket követően a kategóriagyőztesek közül megválasztották a XIII. Kunsági Bajuszfesztivál királyát, a Kiskunsági Bajuszkirályt, aki egy éven át viselheti ezt a megtisztelő címet és akinek a korábbi győztes Fejér Imre adta át a stafétát. Ő nem más, mint Bajsza-Nagy Balázs.

Tarjányi Lili

Fotó: Fantoly Márton
                

Kövessen minket a Facebookon is!