Helyi hírek 2022. május 25. 16:00

Üléseztek a képviselő-testület bizottságai

Képgaléria
Üléseztek a képviselő-testület bizottságai
A városüzemeltetési és környezetvédelmi, a művelődési és szociális, a jogi és a gazdasági ügyekkel foglalkozó grémiumok tagjai május 23-án és 24-én ültek össze a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányságon és a városháza tárgyalójában, hogy előkészítsék és megvitassák az május 26-i képviselő-testületi ülés napirendi pontjait.

Bense Zoltán, a városüzemeltetési és környezetvédelmi bizottság elnöke az ülés után elmondta:
– A Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság, majd a Kiskunfélegyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2021. évben végzett munkájáról esett szó. Megvitattuk az előterjesztést a vásárokról és piacokról szóló rendelet módosítása tárgyában, és úgy gondoltuk, hogy az Oskola utca és Pázmány utca közötti árusítóhelyek emelt díját – a fejlesztések miatt folyó munkálatok kellemetlenségeinek kompenzálására – célszerűbb lenne július 1-je helyett, csak 2023. január 1-től hatályba léptetni. A későbbiekben szó esett a Felsőtemető melletti zsidó temetőben a gondozatlan, enyészőben lévő sírkertek, sírhelyek nagyon rossz állapotáról, amit a város úgy kíván megoldani, hogy a Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. részére pénzbeli támogatást nyújt a szakszerű rendbetételhez.

Kaptunk korábban egy kérelmet a Mártírok útja 4. szám alatti állatorvosi rendelő és patikától, akiknek szükségük lenne egy további parkolóhely megváltására. Megvitattuk az önkormányzati forrás nélküli közvilágítási hálózatfejlesztések és lámpafelszerelések bővítéséről és korszerűsítéséről szóló anyagot is. Felhívnám a figyelmet arra, hogy ez a fejlesztés nem a város költségvetésében szereplő, a közvilágítási fejlesztésekre vonatkozó keretösszegből történik, hanem az áramszolgáltatóval fennálló együttműködési megállapodás alapján, a közterületi villamos fejlesztésekre felhasználható pénzből.

Folytattuk a sort Kiskunfélegyháza külterületén található közterületek elnevezéséről szóló ponttal. Ennek értelmében a külterületi helyszínek is könnyebben beazonosíthatók és megtalálhatók lesznek akkor is, ha nem rendelkezik valaki széleskörű helyismerettel. Megtárgyaltuk az előterjesztést a Kiskunfélegyháza Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervének (SECAP) elfogadásáról, valamint a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségéhez történő csatlakozás témájában is.

Dr. Kiss Ákos Csaba, a 9. számú választókörzet önkormányzati képviselője tartotta a művelődési és szociális bizottság soron következő ülését. A tagok egyhangúlag támogatták Csernus Krisztina, a Kiskunfélegyházi Napköziotthonos Óvoda magasabb álláshelyének betöltésére benyújtott pályázatot.

A Kiskun Múzeum az NKA Petőfi 200 pályázatára szeretne támogatási kérelmet benyújtani, aminek pozitív elbírálása esetén a Petőfi Sándor Emlékház falán lévő 1861-es emléktábla és az emlékház udvarán álló Petőfi fejszobor újulhatna meg, és a környezetet is rendeznék. A költségek nagyobb részét a parkosítás és az udvaron lévő szobor körüli rész otthonosabbá tétele tenné ki.

A Kiskunfélegyházi Értéktárba felvételre javasolt helyi értékeket érintő napirendi pont megvitatása során az egészség és életmód, kulturális örökség, turizmus és vendéglátás, agrár- és élelmiszergazdaság, sport, valamint kulturális örökség kategóriában érkezett ajánlások támogatásáról döntöttek a bizottsági tagok.

Dr. Réczi László, a jogi bizottság elnöke formainak ítélte az ülést, ahol minden a legnagyobb egyetértésben zajlott. Képviselőtársaival egyebek mellett megegyeztek a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. szolgalmi jogának bejegyzéséről, aminek értelmében az Izsáki úton egy logisztikai központot szeretnének építeni, ahol a tervek szerint 150 munkavállaló dolgozhat majd.

Gyenes Attila, a gazdasági bizottság vezetője az előző pontokat kiegészítette azzal, hogy az önkormányzati ingatlanok esetleges hasznosításának lehetőségeiről, valamint az önkormányzat tulajdonában álló társasági részesedéssel működő gazdasági társaságok 2021. évi tevékenységeiről szóló bekezdésekről is említést tett. Emellett a Félegyházi Termál Parkfürdő díjtáblázatának módosítása tárgyában született javaslatot is támogatta a bizottság.

V. B.
       
Fotó: Fantoly Márton          
                

Kövessen minket a Facebookon is!