Sport 2022. május 25. 18:20

Hagyományőrzés és Íjászat a Turul Koppányoknál

Képgaléria
Hagyományőrzés és Íjászat a Turul Koppányoknál
Május 21-én, szombaton a Turul Koppányok 4 fős küldöttsége a Dél-100 Kft. családi napján vett részt, amely együttműködés már sok éve hagyomány kettejük között. Ezen a napon az íjászaink segítettek bepillantást nyerni a kíváncsi érdeklődőknek e sport csodálatos világába. Estig lövették a kicsiket és nagyokat, nagy sikere volt az íjászatnak. Résztvevő Koppányok: Bicskeiné Csányi Mária, Keserű Szilvia, Zoboki Csenge és Csányi József volt.

Ugyanezen a napon a Koppányok másik szorgos csapata a vasárnapi versenyükre készítette fel a terepet a pálmonostori Dinnyés-tanyán, és állította fel a pálya 24 célját. A munka reggeltől estig tartott. Estére viszont a vén diófa alatt megpihenő Turul Nemzetségbeli Koppány íjászainak kisült a kemencében a kenyere, Elekes Lajos és Menyhárt Endre segítségével. Gyorsan hűlt a levegő kinn a tanyaudvaron, így hát bevonultak a kemence köré, és gyertyafénynél tervezgették tovább a másnapot. Mire éjfél lett, „éjközéphez” ért az idő, fáradtan, de a másnapi feladattól lelkesülve tértek nyugovóra a Koppányok a jurtában. Ránehezedett a Dinnyés-tanyára az éj, de a madarak és tücskök ezrei, kedves és üde zenét csilingeltek a csöndbe, hogy könnyű és pihentető legyen az íjászok álma.

Másnap, május 22-én vasárnap, ahogy a hajnal pirkadni kezdett, ébredtek a Koppányok is, együtt keltek nappal. Boldog Bence és Füleki Bianka karikás ostorral segítették, hogy mielőbb kipattanjon a szemükből az álom. A kemence még reggel is árasztotta testéből a meleget, olyan jó esett hozzádőlve a hátukat megmelegíteni. De már nem sok idő jutott ezekre az időben visszarepítő meghitt pillanatokra, mert érkeztek a versenyzők a Turul Koppányok 46., rendhagyó örömíjász-versenyére.

A szokásostól eltérően, igazodva a Dinnyés-tanya rusztikus hangulatához, 24 célon, de nomád körülmények közt kellett a kihívást teljesíteni. A szervező Koppányok célja ezen az íjászversenyen az volt, hogy egy családias hangulatú kikapcsolódásban legyen része a nevező íjászoknak, természetesen minden vonatkozó biztonsági intézkedés és szervezési alapstílus megtartása mellett. Az eredmény egy hamisítatlan örömíjászat lett, a verseny végén pedig két párbajban is versengtek a felnőttek és a gyerekek külön-külön, sok izgalom és nevetés közepette.

Szokatlan, de vidám versenyt rendeztek a Koppányok, és folytatják a tanyaversenyek sorát, mert a jurta megsúgta az egyesület Gyulájának, hogy várja következő lakóját. Köszönet a Parkváros Vadászainak, a Vallum Íjászainak, a Ceglédberceli Hagyományőrzőknek, a dunavecsei és hetényegyházi íjászoknak, a Partiscum íjászainak és a Déli Farkasoknak hogy együtt kalandoztak a Koppányokkal a Postaházi-dűlő erdeiben.

A Koppányok eredményei:

Modern pusztai íj kategóriában:
Varga-Bene Olívia 1., Füleki Bianka 1., Fekete Katalin Mónika 1., Keserű Szilvia 1., Bicskeiné Csányi Mária 1., Füleki Nikolett 2., Kövecses Zsuzsanna 2., Szólya Imre 3., Csányi József 4., Tóth Mihály 5., Patyi Norbert 6., Boldog Bence 7., Nyári István 9., Nagy Zoltán 10.

Vadászreflex íj kategóriában: Zoboki Csenge 1., Tóth Evelin 1., Tamáskovics Gyula 1., Balanyi Sándor 1., Zrínyi Norbert 1., Dinnyés Gyula 2. helyezést ért el. Elekes Lali íja megsérült, így a versenyt félbehagyta, de tudása alapján mindenképpen esélyes volt a dobogóra.

Barebow íj kategóriában: Menyhárt Endre 1. helyezést ért el.
Az eredményhirdetést követően, a Koppányoknál megszokott módon a végig itt maradt versenyzők közt több tucat apró ajándékot sorsoltak ki.
 
Kis Mónika
Koppány íjász

             

Kövessen minket a Facebookon is!