Kultúra 2022. május 29. 16:00

Legyél te is városalapító!

Legyél te is városalapító!
Május 28-án, szombaton reggel kezdődött és egészen délután négyig tart a Kiskun Múzeum soron következő, „Legyél te is városalapító!” című családi rendezvénye. Sajnos, az esős idő nem kedvezett a szabadtéri programoknak, ugyanakkor az érdeklődők jó hangulatban, maximálisan kikapcsolódva tekinthették meg a múzeumban berendezett tárlatokat, gyűjteményeket.

Lapunknak Gombos Bende, a múzeum munkatársa elmondta, hogy számos szabadtéri programmal készültek, amely az eső miatt meghiúsulni látszott. Ilyen például a parasztolimpia, amelyben több, a résztvevő ügyességét, erejét és egyensúlyát is próbára tévő versenyszámot terveztek. A kézműveskedés jegyében a gyermekek gyöngyöt fűzhettek, szülői felügyelettel pásztorbotot faraghattak.



Akik még emlékeztek Kiskunfélegyháza régi épületeire, feleleveníthették azokat a városépítő makettel. Lehetőség nyílt egy fotózásra, ahol a család felölthette a korabeli ruhadarabokat és nagyszerű képek készülhettek róluk stúdiókörülmények között. Az udvaron a Sándorfalvi Sólymok Íjász Egyesület tagjai várták az érdeklődőket. Ha mindez nem lenne elég, meglepetésjátékkal is készültek a vállalkozó szellemű vendégeknek, amelynek teljesítése után a szerencsések elnyerhették a névre szóló „Redemptus Oklevelet”.



A Kiskun Múzeum igazgatója, Mészáros Márta arról mesélt, hogy számos program van még a nyárra a tarsolyukban. Többek között szó esett a múzeumi táborról, amelyet előreláthatólag augusztusban tartanak. Kivételes élményben volt részem, hiszen az igazgatónő személyesen vezetett körbe az intézmény több helyiségében. Bemutatta a múzeumpedagógiai foglalkoztatótermet, ahol a fiatalok jellemzően természetes anyagok segítségével, hagyományos módszerekkel készíthetnek el régi használati tárgyakat, művészeti alkotásokat, fejlesztve ezzel a képzelőerejüket és a kreativitásukat.



Ezt követően betekintést nyertem a néprajzi tanulmánytár és szabadtéri kiállítás részleteibe is, amely egy kissé rendhagyóan berendezett tárlat. A kiállított – mintegy 3800 darab – műtárgyat szisztematikusan elrendezve, beépített tárolókban mutatják meg a látogatóknak. A nagyobbakat, amelyek méretük miatt nem fértek be, a kültéri színben kaptak helyet. Mindezt körbejárhatja mindenki, aki ellátogat a város múzeumába.

T. L.
                        

Kövessen minket a Facebookon is!