Helyi hírek 2022. május 31. 13:00

A zene tápláló, vigasztaló elixír

Képgaléria
A zene tápláló, vigasztaló elixír
Május 30-án hétfőn, az EFOP-4.1.2-17-2017-00079 azonosítószámú projektzáró ünnepségét tartották a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskolában, ahol tantermeket, valamint az intézmény büszkeségét, az új Kodály-termet és a sportparkot is átadták.

Az eseményen részt vett Csányi József polgármester, Balla László alpolgármester, Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, és kabinetfőnöke, Lenkei Róbert, Zsámboki Anna, a Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatója és munkatársai, továbbá az átalakítást végző ELŐ-SZER Kft. nevében Seres Tibor és Máriás Ferenc.

Az ünnepi műsort megelőzően Vargáné Oláh Zsuzsanna Judit intézményvezető mutatta be az iskolát és az abban folyó képzést. Beszédében hangsúlyozta, hogy a Batthyány Lajos Általános Iskola Kiskunfélegyháza város különleges iskolája, hiszen a benne folyó oktató-nevelő munka a művészeti – zenei nevelésen alapszik. – Kodály Zoltán országában kiemelt szerepe van a maroknyi, még működő ének-zenei emelt szintű képzést nyújtó iskolának – mondta az igazgatónő, akitől azt is megtudtuk, hogy a mester Visszatekintés című művének egy szállóigévé vált mondatát tekintik hitvallásuknak: „Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.”

Az iskola 1973-as megalakulása óta mintegy 50 éve folyamatosan neveli a fenti gondolatok alapján sokoldalúan tájékozott, zeneértő és zeneszerető fiatalokat. Az intézmény vezetősége méltán büszke arra, hogy a nevelőtestület fiatal pedagógusai korábban az iskola tanulói voltak és az itt kapott kulturális, zenei értékeket átörökítik az innen induló új generációnak.

Az ünnepi műsor által a megjelentek ízelítőt kaphattak a kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskolában folyó sokrétű zenei képzésről, amely énekes muzsikát, hangszeres zenét és néptáncot foglal magában. Elsőként a Kicsinyek Kórusát konferálta fel Répa Mónika tanító, akik csodálatos dalokat adtak elő, Nagyné Mészáros Erika vezényletével. Zongorán közreműködött Pocskai Roland zongoratanár. A 2/z osztályos tanulók székely táncokkal szórakoztatták a közönséget. A Vadrózsák című koreográfiát Fantolyné Makány Ildikó, az iskola néptáncoktatója tanította be az apróságoknak. A játékos és vidám táncelőadást az iskolai Campanella Csengettyűegyüttes követte Molnár Elvira tanárnő irányításával. A folytatásban káprázatos zongoraelőadást hallhattak Bartos Botond 8.z/2-es tanulótól, majd a tanárok és tanítványaik közös kóruselőadása csendült fel. A műsor egyik színfoltja volt Deményi Zsófia, Kocsis Krisztina, Molnár Elvira, Jankovszki Ferenc tanárokból álló Corvo Bianco Reneszánsz Együttes furulya előadása, amelyben középkori dallamokat szólaltattak meg korhű ruhákat öltve. Beregi Kiss Magdolna Építők című versét mondta el Kovács Ráhel 5.a osztályos tanuló. Felkészítő tanár: Fáber Judit. Zárásként a két nyolcadikos zenei osztály Kodály Zoltán egyik legkedvesebb gyermekkari kórusművét, a Gergely-járást adta elő Molnár Elvira vezényletével.

A nemzeti színű szalag átvágását és az iskola megújult tantermeinek bejárását megelőzően a tankerület vezetője, majd a térség országgyűlési képviselője, illetve városunk polgármestere osztotta meg gondolatait a megjelentekkel.

Zsámboki Anna, a Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatója elmondta, hogy tankerületünk elkötelezett a minőségi oktató-nevelő munka feltételeinek megteremtése mellett. Az elmúlt 5 évben több uniós pályázat révén sok iskola megújulhatott, köztük a Batthyány Lajos Általános Iskola is. Tankerületünk 496 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el és ezt egészítette ki a kormány 128 millió forinttal. Mivel a tankerületeknél és az intézményeknél is minden esetben az oktatás mellett kiemelt figyelmet kap a művészeti nevelés és a sport, így e két terület fejlesztése valósulhatott meg a projekt keretében.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, hogy a Batthyány országos hírű iskola és az itt tanuló diákok nemcsak a zenében, hanem minden területen rangos eredményeket érnek el. Arra biztatta az iskola vezetőségét, hogy merjenek tovább álmodni, szőjenek terveket, ugyanúgy, mint eddig tették, mert kellenek a különféle sporteszközök, hangszerek, játékok, amelyek segítik a gyermekek nevelését. Mondandójának zárásaként reményét fejezte ki, hogy hamarosan elindulhat egy olyan egyeztetési folyamat, amelynek következményeként a nevelő-oktató munka végre anyagi megbecsülésben is részesülni fog.

Utolsó felszólalóként Csányi József polgármester osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel: – Minden egyes forint, ami az oktatásba megy, az mind a jövőnk megteremtése és jövőnkbe vetett hitünk folytatását jelenti. A tankerületek megalakulásakor bevallom, kétellyel fogadtuk az új rendszert és először kétségbe vontuk az együttműködés sikerességét. Azonban Zsámboki Anna igazgatónővel nagyon olajozottan folyik a munka és a mai sikertörténet is ennek köszönhető. Ez az együttműködés meghozta a jövőbe vetett hitünket is. A most átadott tantermek és sportpark is mutatja, hogyan bővül a kiskunfélegyházi oktatás. Öröm ezt látni, és azt is, hogy az itt tanuló gyerekek közül többen felvételt nyertek az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnáziumába. Büszkék vagyunk arra, hogy a Batthyány Iskola Kiskunfélegyháza város ékköve, amely színesíti a kiskunfélegyházi oktatást.

Félegyházi Közlöny – InfoKiskunfélegyháza összeállítás

Fotó: Fantoly Márton, Fábián Adrienn, Horváth Károly

 

Kövessen minket a Facebookon is!