Helyi hírek 2022. június 17. 16:00

Mi virít?

Mi virít?
Ebben a rovatunkban a félegyházi közterek gazdag növényvilágába nyújtunk betekintést Nagy Ágnes városi főkertész szakmai segítségével. Ezúttal egy egész csokorra valót gyűjtöttünk össze azok kedvéért, akik nagy örömmel és szeretettel figyelik a közös kertek pompázatos virágözönének változásait.

Macskaherék 
Két különleges, ma még talán kevéssé ismert ajakosvirágú vadvirág. A lila virágú gumós macskahere hazánkban is – a Mecsekben – honos, védett reliktum növény, a tavasz végén virágzó nagytermetű évelő. Álörvökben, mindig egy-egy emelettel feljebb hozza nem mindennapi virágait, amelyek így több héten keresztül virítanak.



Mind méretében, mind habitusában és virágformájában hasonlít hozzá a sárgavirágú kisázsiai macskahere. Törökországban honos, ahol zárt sziklagyepekben él. Tág tűrőképessége miatt értékes virágágyi évelőnek tartjuk, félárnyékban, napon, egyaránt jól érzi magát. Elvirágzás után a virágszáron maradó termései s mutatósak, hosszan díszítenek a nyár folyamán, de zölden áttelelő tőlevelei is szépek a téli évelőágyakban.





Méhbalzsam 
Észak-Amerikában honos vadvirág, a most divatos prérikertek egyik szívesen alkalmazott növénye. Vad bergamott, indiáncsalán vagy méhbalzsam néven forgalmazzák több faját és fajtáját. Viszonylag igénytelen növény, napon és félárnyékban egyaránt jól érzi magát. Vegyes virágágyakban kiváló tömeget képező, de finom virágszirmai miatt mégis légies megjelenésű, jól társítható növény.





Hegyi len 
Hegyi len, vagy ázsiai len néven ismerjük ezt a nagyon kedves, hihetetlenül világító égkék színű évelő virágot. Bokros növekedésű, kopasz szárú, hosszan virágzó növény. Száraz gyepekben él, Magyarországon a Mecsekben vadon is előfordul. Valamennyi hazai len közül az egyetlen, amelyik nem védett.





Zsályák 
Ligeti zsálya vagy erdei zsálya néven ismert vadvirágok. Európában – így Magyarországon is – és Elő-Ázsiában honosak, ahogy a nevük mutatja fás-ligetes erdőszéleken, gyepekben. Homokos, tápanyagban nem túl gazdag talajokon él, jól tűri a szárazságot.



Tavasz végén, nyár elején virágzik több hétig, de az elvirágzott virágszálakat visszavágva egy viszonylag bőséges másodvirágzása van augusztus végén, szeptember elején. Nyugat-Európában régóta kedvelt dísznövény, ezért napjainkra sok fajtáját állították elő, amelyek a kék, lila, rózsaszín sok árnyalatában és fehér színben pompáznak a virágágyak karakteres növényeként.





Lombok alatt 
A virágágyakat hosszú ideig jobbára a kertek napos részein alakították ki, mivel a kerti virágaink többsége a napos, világos termőhelyeket szereti. Az évelő virágokat az angol kertkultúrában régóta szívesen alkalmazzák, ahol a világ legkülönbözőbb helyeiről származó virágok kerültek egymás mellé a híres angol szegélyágyakban. Hatalmas nemesítési munka indult, hogy a kertek egyre színesebbek és gazdagabbak legyenek. Rengeteg évelőt köszönhetünk ennek a kertek iránti szenvedélynek és napjainkban egyre több, és szebbnél-szebb virág kerül be hazánkba is. A magyar klíma sajátosságai, az egyre erősebben tapasztalható klímaváltozás új kihívások elé állítják a kerttervezőket, ugyanakkor egyre többféle lehetőség kínálkozik a megoldásra. A képen egymás mellett található az Észak-Amerikából származó bugatölcsér piros lombú rózsaszín virágú fajtája és az Ázsiából származó sárga virágú kisázsiai macskahere. Az egyre melegedő klímában láthatóan mindkettő jól érzi magát Magyarországon, a Duna-Tisza közén, Kiskunfélegyházán, a Kossuth utca ligetes fái alatt. Érdemes hát próbálkozni.





Aranyló virágok 
Be kell vallani, hogy minden virágszín gyönyörű, de a sárgák már-már szinte erőszakosan „trollkodva lopják el” a kerti virágshow dicsőségét. Magukra vonják a figyelmet és bizony gyakran egyáltalán nem érdemtelenül. A képen a régóta kerti kultúrába vont sásliliom vadvirág jellegű, apró virágú, korai virágzású ’Minor’ elnevezésű fajtája és a szintén sárga színű, Európa erdőszélein vadon előforduló pettyegetett lizinka együtt látható.



A sásliliom egyenként rövid életű, de finoman ringó virágai nagyon hangulatosan lazítják a lizinka több hétig nyíló sűrű virágtömegét. A virágok színeinek két hasonló sárga árnyalatát a nagyon eltérő virágformák és növény habitusok teszik izgalmassá.





Virágpompa 
Akár egy napsütötte erdőszéli réten is érezhetnénk magunkat. Előtérben az azúrkék virágú széleslevelű harangvirág, mellette az aranysárga lizinka, mögöttük halványlila, nagyon finom virágú nagy völgycsillag a Kossuth utca egyik kis virágfoltjában. Mindegyik virág a természet gazdag szépségét idézi és az ember el nem múló virágszeretetét mutatja.





Szegélyágy 
Egy teljesen beállt, az angol szegélyágyak hangulatát idézi ez a virágágy a Nepomuki Szent János-téren. Éppen virágzik a sárga macskahere a kék ligeti zsálya a lila gólyaorr és a sárga virágtömeget képező korai zanót. Közöttük megbújik a már éppen elvirágzott, de boglyas termésével még mindig díszítő leánykökörcsin. Az ember gondozásában sokféle növény jól érzi magát egymás társaságában.

                              

Kövessen minket a Facebookon is!