Helyi hírek 2022. június 5. 12:00

Újabb öt évig vezetheti Csernus Krisztina a félegyházi óvodákat

Újabb öt évig vezetheti Csernus Krisztina a félegyházi óvodákat
Csernus Krisztinát bízta meg a képviselő-testület a Kiskunfélegyházi Napköziotthonos Óvoda magasabb vezetői beosztásának ellátásával 2027. július 31-éig. A vezető így a negyedik ötéves megbízatását kezdi meg a félegyházi óvodák élén.

– Én szeretem az óvodát, mint közeget. Az óvodás korosztályt is. Azért lettem óvónő, mert nekem ez a korosztály nagyon kedves. Arra törekszem, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki abból a néhány évből, amit itt töltenek a gyerekek, és mindent megtegyünk azért, hogy megelégedett és boldog felnőttekké váljanak. Fontos az is, hogy szép emlékeket őrizzenek az intézményről – mondta Csernus Krisztina.

Jelenleg 9 telephelyen 140 munkatárs mintegy 820 kisgyermek nevelésén fáradozik. Mint ahogy a régi-új vezető elmondta, minden ötéves ciklusnak megvolt a maga feladata. A kezdetekkor, amikor még petőfiszállási és a gátéri óvoda is ide tartozott, a szervezetfejlesztés volt a legfontosabb. A gyermekek gördülékeny ellátása és a hatékony munka megszervezése volt az elsődleges szempont. A második öt év új köznevelési törvénnyel indult, aminek szintén hatalmas feladat volt megfelelni. Új életpályamodell, pedagógusok minősítése, más finanszírozás: mind megannyi tennivalót jelentett. A következő ciklusban a tárgyi feltételek megteremtése következett. Megépült a Móra utcai Óvoda, szervezeti változások történtek, amelyeket szintén menedzselni kellett – emlékezett vissza a vezető. Hozzátette: az elkövetkező öt év is nagy kihívás lesz. Az óvodába egy olyan generáció érkezik majd, akik a Covid-időszak alatt születtek. Valószínűleg az ő szocializációjuk más lesz, talán nem rendelkeznek annyi társas kapcsolattal, hozzájuk másképpen kell nyúlni.

– A saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy milyen gyors változáson megy keresztül a világ, ami nem biztos, hogy a ma rendelkezésre álló pedagógiai módszerekkel teljesen lekövethető. Olyan képességeket kell fejleszteni pedagógusként és a gyermekekkel kapcsolatosan is, ami eddig nem volt kiemelkedően fontos. Az alkalmazkodóképesség mára az egyik legfontosabb erény lett, amit már kisgyermekkorban nagyon fontos fejleszteni. Változó körülmények között kell a gyermekeknek is előhívniuk a megszerzett tudást, amire az óvodapedagógusnak fel kell őket készíteni – tette hozzá.



Csernus Krisztina elmondta azt is, hogy a jövőben olyan kulcskompetenciák fejlesztésére kell nagyobb figyelmet fordítani, mint a szociális, életviteli képesség megerősítése, az aktív tanulási és kommunikációs készségek fejlesztése. Az alapkészségek (írás, olvasás, számolás, infokommunikációs, technológiai alapismeretek) mellett a kreativitás, a kommunikáció, az együttműködési készség, a kritikai gondolkodás fejlesztése, a kíváncsiság, a kezdeményező készség, kitartás, rugalmasság, vezetési készség elengedhetetlen lesz a következő generációk számára. Fontos, hogy olyan fiatalokká váljanak, akik tudják, hogy mit jelent társadalomban létezni, hogy a jogok és felelősségek hogyan oszlanak meg, és hogy a döntéseiknek következménye van önmagukra és a közösség tagjaira nézve is. Meg kell tanítani a ma gyermekeivel, hogy mit jelent a másikkal egyet nem érteni, vitatkozni, közös célokért szövetkezni, békés konfliktusokat vállalni és elfogadni azt, hogy néha alul maradunk, máskor meg esélyt kapunk véleményünk érvényre juttatására.

– Egyáltalán nincs egyszerű dolgunk. Mi is alkalmazkodunk folyamatosan. Szeretném megköszönni a közvetlen vezetőtársaimnak és az óvoda minden dolgozójának a munkáját. Az ő együttgondolkodásukra és munkájukra támaszkodva tudunk együttműködni, illetve bizonyos döntéseket a lehető legoptimálisabban meghozni – mondta el végezetül Csernus Krisztina.

Z. A.

                           

Kövessen minket a Facebookon is!