Helyi hírek 2022. június 2. 14:00

Mesekönyvsorozat segíti az óvodások iskolai beilleszkedését

Képgaléria
Mesekönyvsorozat segíti az óvodások iskolai beilleszkedését
A nagyvárosi közlekedés szabályaival ismerteti meg az óvodás korosztályt Miklya Luzsányi Mónika Rozmaring és Tarack közlekedik című könyve. A mesekönyvet június elsején mutatták be a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

– Az Ovis Okosító sorozat azért indult, hogy segítse az óvodásokat az iskolai előkészítésben, de nem a betűtanulást, vagy a számolást, hanem azokat a szociális képességeket, amelyek a beilleszkedéshez szükségesek – mondta el a könyv kapcsán Miklya-Luzsányi Mónika. Hozzátette: A Rozmaring és Tarack könyvek egy különleges malaccsaládról szólnak, ahol az édesanya egy arisztokratikus családból érkező nagylapály házi disznó, míg az apuka egy árva vadmalac. Két gyermekük Rozmaring és Tarack. – A karakterekkel azt is szerettem volna megmutatni, hogy mi szülők is sokféle háttérből jövünk, és –akármennyire szeretjük egymást, vagy egyeztetjük nevelési alapelveinket –, a családból hozott ösztönös reflexek és beépült attitűdök néha feszültséget okoznak a mindennapokban – fogalmazott a szerző. Jelenleg három Rozmaring és Tarack könyv jelent meg a sorozatban. Az első – Rozmaring és Tarack viselkedni tanul – az alapvető illemszabályokat mutatja be, a második – Rozmaring és Tarack közlekedik – a nagyvárosi közlekedés szabályait, a harmadik – Rozmaring és Tarack a rokonoknál – pedig a rokoni viszonyokról szól. A negyedik könyv, amely várhatóan ősszel jelenik meg, a digitális világ veszélyeit írja le – tette hozzá.

A Móra Könyvkiadó gondozásában megjelent Rozmaring és Tarack közlekedik című könyvet óvodás csoportnak mutatta be a szerző június elsején. A kicsik nagy érdeklődéssel figyelték a foglalkozást, amelyen azt is megtudhatták, hogy a könyvben a két rosszcsont malactestvérpár az erdőből elindul a városba, hogy egy közelgő esküvőre beszerezzenek néhány ünnepi ruhadarabot: Taracknak makkos-gombos erdészöltönyt, Rozmaringnak pörgős tüllszoknyát és strasszos lakkcipőt. A város, Latyakvár azonban nem olyan biztonságos hely, mint az erdő. Anyukájuknak, Luána mamának ezért meg kell tanítania őket buszozni, villamosozni, figyelni az utcalámpák jelzéseit, azaz odafigyelve közlekedni a városban.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton

                 

Kövessen minket a Facebookon is!