Helyi hírek 2022. június 4. 15:00

Csíííz! a könyvtárban

Képgaléria
Csíííz! a könyvtárban
Bakó Liza elsőkönyves szerző Csíííz! című könyvét mutatták be a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban, június 3-án. Az eseményre a Móra Ferenc Gimnázium 10. a és c osztályosai látogattak el, akikkel a szerző és Veres Borbála, az esemény moderátora kötetlenül beszélgetett a Csíííz!-ről, az írásról és az olvasásról, amik formailag az elmúlt évtizedek alatt átalakultak.

A közös társalgás során a könyv tartalmi elemein kívül szóba került, hogy a jelenlévők közül néhány fiatal is kacérkodik az írással. Nekik az író azt javasolta, hogy merjenek megkeresni kiadókat, vagy csak egy rokont, aki elolvassa, mert soha nem lehet tudni, hogy kiből válhat elismert szerző. Ennek megerősítésére Liza őszíntén mesélt a könyv megszületéséről, miszerint ő is csak kedvtelésből írogatott, de megmutatta a testvérének a több spirálfüzetnyi anyagot, aki azonnal azt javasolta, hogy küldje el egy kiadónak. 

Liza könnyed, leginkább fiataloknak szóló könyve egy családról szól, akiknek élethelyzetük megváltozása miatt költözniük kell. Meg sem állnak Siófokig, ahol a főhősnőnek, Hannának meg kell küzdenie a tinédzserkor nehézségeivel, mint a beilleszkedés egy új közösségbe, vagy éppen egy szerelem kibontakokozása, ami tartogat némi galibát. A történet igazán szerethető, nyári regény. A fiatalabb korosztály magára fog ismerni egy-egy szereplőben, de az idősebbek is örömüket fogják benne lelni, hiszen mindenki volt szerelmes, mérges a szüleire, vagy éppen csalódott egy barát miatt. 

Liza a következőképpen élte meg az alkalmat:

– Legnagyobb megkönnyebbülésemre az interakcióba könnyen nyitott volt a csoport, akikkel az egyórás kötetlen beszélgetés során megvitattuk a mostani fiatalság olvasási szokásait. Meg persze szóba került a Netflix, az Instagram és a Tiktok hatása a mai életünkre. Megbeszéltük ki mit olvas mostanában, mely könyveket látnák szívesen a kötelező olvasmányok listáján. A közösségi oldalakon megjelenő hosszabb szövegekkel kapcsolatos véleményüket is érintettük, valamint az is kiderült, hogy egy strandpapucs igenis használható könyvjelzőnek, ha éppen más nem akad a kezünk – vagy inkább lábunk – ügyébe – zárta kedves gondolatait Liza. 

V. B. 
              

Kövessen minket a Facebookon is!