Helyi hírek 2022. június 9. 16:00

Juhász István – Írások Petőfi Sándorról

Képgaléria
Juhász István – Írások Petőfi Sándorról
Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójának tiszteletére jelent meg „Írások Petőfi Sándorról” címmel Juhász István, Pilinszky-díjas nyugalmazott pedagógus, Kiskunfélegyháza díszpolgárának könyve. E különleges mű bemutatóját június elején tartották meg a „Láng van a szívemben” előadás-sorozat keretében, stílszerűen a Hattyúházban, ahol annak idején Petőfi Sándor édesapjának mészárszéke működött.

A könyvet dr. Luchmann Zsuzsanna irodalomtörténész mutatta be. Elsőként egy személyes történetre mutatott rá, amely az alkotó emlékezetéből született, ugyanakkor a sorozat főszereplőjéről szól. Fiatalokról szólt, akikről végezetül kiderült, hogy vonzza őket Petőfi munkássága. A kérdésre, hogy miért, a válasz egyszerű volt és pontos: „Akiről így beszélnek, ekkora hittel és meggyőzőerővel, abban tényleg lehet valami.” Ez a mélyen gyökerező, megfoghatatlan „valami” vonzza olyannyira Juhász Istvánt is Petőfi Sándorhoz. Ez mindvégig érezhető, már-már kézzelfogható volt a könyvbemutató egésze alatt.

Az elmúlt több mint 50 év ugyanazt a célt szolgálta: közelebb vinni az embereket kedvenc költőjéhez, hogy megismerjék, átérezzék azt a különleges kapcsolatot, ami őt fűzi Petőfihez. Ezt a célt különböző változatokban meg is fogalmazzák azok a könyvek, amelyek 2009 és 2018 között jelentek meg. Ezek tematikusan bemutatják Petőfit, a „katona Petőfit”, a hétköznapi embert, a szerelmes Petőfit és a legendás házasságot. A másodikként kiadott, „Még közelebb Petőfihez” különlegességét az adja, hogy a szerző – hálája jeleként – dr. Mezősi Károlynak ajánlotta. Tette ezt azért, mert vallomása szerint tanára volt az, aki a gimnáziumban olyan közel vitte őt a költőhöz, hogy ennek hatására életre szóló kötődés és tudásvágy bontakozott ki benne. Ennek egyik gyümölcse ez a könyv is.

„Ez a tündöklő lelkű fiú azért jött, hogy rendet tegyen a világban. Hogy szétválassza a tiszta valót az ocsútól. Ez a mennyeien nagyságos suhanc azért járt ezen a földön, hogy jobbá tegye a világot, az embert. Azóta, hogy itt járt a földön, minden fényesebb lett. Jelenés, égi jel volt az ő élete, amely szétsugárzott a világra és a világ egyszerre ragyogni kezdett és visszakapták égi fényüket a haza, a szabadság, a szerelem, az igazság.” 

Ez a néhány mondat, ez a részlet tisztán rávilágít arra, mi mindent jelent Petőfi Sándor a könyv megalkotójának és micsoda elkötelezettséggel viseltetik szeretett költője iránt. Ezt saját szavaival is megerősítette. A bemutatón résztvevők maguk is érezhették azt a lelkesedést és tiszta rajongást, amely bizonyára a könyvet kézbe véve is érezhető lesz majd az olvasó számára.

T. L.

          

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek