Kultúra 2022. június 4. 16:00

A dió másik „félhaja” Móra István

Képgaléria
A dió másik „félhaja” Móra István
Május 27-én, Kiskunfélegyházán, másnap a vajdasági Keviben emlékeztünk Móra István íróra, költőre halálának 65. évfordulója alkalmából. A Móra Ferenc Közművelődési Egyesületnek a kevi Móra István Művelődési Egyesülettel 2016 óta van hivatalos kapcsolata, amelyet együttműködési megállapodásban rögzítettünk.

Ez év februárjában Perpauer Attila részt vett a félegyházi Móra megemlékezésen. Ekkor hívta meg a félegyháziakat május végi kevi látogatásra. Móra István itt tanított, 10 évig itt élt, itt született három gyermeke, innen indult el írói, költői pályája.

Városunk, illetve egyesületünk vezetősége Rosta Ferenc alpolgármester úr és Kapus Béláné elnök vezetésével részt vett a Móra István Művelődési Egyesület székházában tartott ünnepi kiállításmegnyitón.

A szívélyes fogadtatást követően Kovács Katalin és Nikolity Andressz Móra László verseket mondott, Baráth László pedig tárogatón játszott.

A megjelenteket Perpauer Attila elnök köszöntötte. Kapus Béláné egyesületi elnök felidézte a két egyesület hatéves együttműködésének fontosabb állomásait. Az elmúlt években kirándultunk a Mórák nyomában, így Keviben is, az ottaniak részt vettek a Mórák második találkozóján, együtt koszorúztunk a költő sírjánál, az Óbudai temetőben. Méltatta az egyesület példaértékű kulturális tevékenységét, hagyományteremtő és ápoló munkáját, Móra István és a Móra család emlékének ébrentartását. Egyesületünk emlékérmét adott át Perpeauer Attila és Pejin Attila, a zentai múzeumigazgató, valamint a Móra István Művelődési Egyesület számára. Ajándékba vittünk az egyesületünk által 2019-ben kiadott Móra István Versek II. című verseskötetből, valamint Móra István egy eredeti kézírásos versét is átadtuk.

Pejin Attila, a zentai múzeum igazgatója ismertette a tablókat, amelyek a Móra családot, s Móra István életútját, tevékenységét vidékükön mutatják be.

Meglepetésként Kapus Béláné elnökünk hívására eljött Kevibe Móra István Vajdaságban született fiának, Józsefnek a dédunokája Móra Péter és ükunokája, Móra Réka.

Küldöttségünk megkoszorúzta a székházukban elhelyezett Móra István emléktáblát, majd rövid sétát tettünk a falu központjában, ahol megtekinthettük a templomot és az iskolai életbe is bepillanthattunk. Egyesületünk további célja, hogy folytassuk a Péter László, Fazekas István, Fekete János által megkezdett, kijelölt utat, folytassuk azon tevékenységünket, hogy Móra István méltó helyére kerüljön.

„Ígérjük, hogy arra törekszünk, hogy a köztudatban is Móra István az egész diónak egyenrangú fele legyen” – fogalmazott Kapus Béláné, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke a kevi Móra István kiállításmegnyitón.

Kállainé Vereb Mária
A Móra Ferenc Közművelődési Egyesület ügyvezető elnöke
                     

Kövessen minket a Facebookon is!