Helyi hírek 2022. június 3. 17:30

Trianoni emlékezés a Batthyányban

Trianoni emlékezés a Batthyányban
Az első világháborút lezáró Magyarországra vonatkozó békeszerződés értelmében a Felvidéket, Kárpátalját, Erdélyt, Délvidéket, Burgenlandot, Szlavóniát, Tengermelléket más országokhoz csatolták. Az ország egyik napról a másikra elveszítette területének 2/3-át, lakosságának felét. A nemzeti összetartozás napját 2010-ben az Országgyűlés egy törvényi határozattal hozta létre a trianoni békeszerződés felváltásaként.



Ugyanekkor indult el a „Határtalanul Program”, amely a nemzeti összetartozás érzését erősíti minden hazánk fia szívében. A programban a magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vehetnek részt a szomszédos országok magyar lakta területein. Ezáltal személyes tapasztalatokat is szerezhetnek a külhoni magyarságról.



Az elmúlt hetekben Erdélyben jártak a Batthyány diákjai. A magyarság számára e tragikus esemény 102. évfordulóján emlékeztek a hetedik és nyolcadik osztályos tanulók a Batthyány Lajos Általános Iskola udvarán álló emlékfánál, amelyen az irányjelző táblák a történelmi Magyarország városaiba, falvaiba mutatják az utat, egyúttal jelzik, hogy hány kilométerre vannak városunktól madártávlatban. A megemlékezés végén együtt énekelték el a Székely Himnuszt.

Emlékezzünk Juhász Gyula soraival!

„Nem kell beszélni róla sohasem,
De mindig, mindig gondoljunk reá.
Mert nem lehet feledni, nem, soha,
Amíg magyar lesz és emlékezet.”

Fotó: batthyanysuli.hu
              

Kövessen minket a Facebookon is!