Kultúra 2022. június 4. 13:00

Rendhagyó levél az év 6. hónapjához

Rendhagyó levél az év 6. hónapjához
Kedves Június! Még találkozol a májussal, amikor átveszed tőle a stafétát. Kérlek, add át neki az üzenetemet, mert technikai okok miatt nem kapta meg az őt megillető soraimat, elnézést. Utólag megköszönöm az ezerféle, csodaszép, illatos tavaszi virágot, amivel köszöntött bennünket, és kedvenc gyümölcsömet, az epret is. (Az árát most hagyjuk.)

A családi ünnepeken anyukák és gyermekek előtérbe kerültek, fokozottan és megérdemelten, ott voltunk a megható ballagásokon és izgultunk az érettségiző diákokért. A madarak és fák, a múzeumok, a sajtószabadság és az internet is értékelte, hogy kiemelten foglalkozunk velük, persze neked köszönhetően. A nélkülözhetetlen tűzoltók, mentők, ápolónők érezték a feléjük áramló tiszteletet. A fagyosszentek most nem űztek gonosz tréfát, ez rendben is volt, de azért több tavaszi langy záport elvártunk volna, már ne is haragudj, elég aszályos volt majd minden napod. Ha néha valami csintalansággal leptél meg bennünket, megbocsájtunk, és nagyon várunk jövőre! Ölelünk szeretettel.

Júniusunk, köszönöm, hogy nyárelőként biztató napokat ígérsz. Tudom, azért vannak kemény napjaid – de melyikőtöknek nincs? – mert történelmileg 4-e, időjóslásként 8-a, de amúgy olyan sokat ígérsz! Köszöntik a gyerekek a pedagógusokat, az írók, költők, olvasók ünneplik a könyvet, lesz környezetvédelmi és zenei világnap. A csillagászati nyár 21-én hivatalosan is kezdetét veszi, tűzugrással ünnepelve. Múzeumok éjszakája! – ez nagyszerű családi kiruccanásra ad lehetőséget. S a végére hagytam, hogy kezdetét veszi a nyári szünet! A gyerkőcök alig várják, a szülők persze gondolkodnak, hogy s mint legyen? Mert vannak ám táborok, színjátszó, lovas, festő, angol, vándor, ottalvós, túlélős – ez utóbbi kemény. Szóval a hármas kérdés már most ott lebeg a család előtt: hova, mikor, miből?

Aztán elkezdődik az aratás, lesz gyümölcsszedés, meg mindenféle mezőgazdasági és kiskerti munka. Tőled csak azt kérjük, hogy időjárásilag légy rendes, kellő beosztással adj meleget és kellemes áztató esőt, a viharokat, szelet felejtsd el. S mivel nevedet Jupiter feleségéről, Junóról kaptad, légy hozzá méltó, viselkedj igazi istennőként!

Mi pedig igaz emberként fogunk, ígérjük.

Salánki Anikó

                          

Kövessen minket a Facebookon is!