Kultúra 2022. június 17. 08:00

Újabb helyi értékekkel gyarapodott a Kiskunfélegyházi Értéktár

Újabb helyi értékekkel gyarapodott a Kiskunfélegyházi Értéktár
A Hungarikum törvényben foglaltak szerint minden település önkormányzatának lehetősége van létrehozni egy helyi értéktár bizottságot, amelynek feladata egyebek mellett a helyi közösségre jellemző népszokások, ételek, rendezvények megóvása, életben tartása, a szakmájukban kiválóan teljesítő helyi személyek munkásságának ápolása. Idén többek között orvosokra, edzőkre, sportolókra, mesteremberekre érkeztek ajánlások a Kiskunfélegyházi Értéktár Bizottsághoz, amelynek döntése értelmében tovább bővült a helyi értékek köre.



A részletekről Rosta Ferencet, a Kiskunfélegyházi Értéktár Bizottság megbízott vezetőjét kérdeztük, aki elmondta: a bizottság tagjainak, Kállainé Vereb Mária nyugalmazott könyvtárigazgató, Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója, Jankovszki Réka földrajz-német szakos tanár, valamint Seres Tibor közreműködésével számos kategóriában gazdagodott a helyi értékek köre a bizottság javaslata és Kiskunfélegyháza képviselő-testületének döntése alapján, az alábbiak szerint:




Egészség és életmód kategóriában:


Dr. Julesz Miklós Kossuth-díjas orvos, belgyógyász, endokrinológus, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a XX. századi magyar orvostudomány és belgyógyászat egyik legnagyobb tekintélyű tanszékvezető professzora.


Kulturális örökség kategóriában:

Kelemen László kiskunfélegyházi születésű professzor, a magyar neveléstudomány és pszichológia nemzetközi hírű egyénisége, aki részt vállalt 1948-ban a Pécsi Pedagógiai Főiskola létrehozásában.




Némedi László, a testnevelés, sport, a fotózás és a zene területén alkotott maradandót a város életében. Először a kórusmozgalomban ért el jelentős városi sikereket, de iskolai elfoglaltság mellett vezette a helyi Lenin Tsz népdal- és citerakörét, amelyekkel két arany és több ezüstminősítést szerzett. Meghatározó sikereket ért el a sport terén is. A 60-as években ő vezette a fotószakkört a kultúrházban. Újságíróként éveken át jelentek meg cikkei és fotói.





Turizmus és vendéglátás kategóriában:

Kovács János kiskunfélegyházi cukrászmester, többszörös nemzetközi díjazott világbajnok cukrász került be. 23 évesen ő nyerte el Az év junior cukrásza címet, majd az év cukrásza lett Magyarországon. 2012-ben a brazíliai cukrász világbajnokságon a nyolctagú zsűri aranyéremmel díjazta. 2020 augusztusában a Félegyházi Expo megnyitóján mutatta be Félegyházi tortáját, amit helyi alapanyagok felhasználásával készített. 2022-ben, a Holló-kultusz ápolásában született egy különleges csemege, a Holló-kocka, ami ugyancsak az ő keze munkáját dicséri.


Agrár- és élelmiszergazdaság kategóriában:

A tarhonya házi készítésének félegyházi hagyománya nyert felvételt. 1934-ben az első Félegyházi Napok alkalmából a helyi termékek között a híres félegyházi tarhonya is bemutatkozott.


Kiskunfélegyházi sportolói életművek, kiváló testnevelő, edző kategóriában:

Tóth György
ökölvívóedző tevékenységét ismerték el. Versenyzői közül sokan lettek felnőtt és ifjúsági magyar bajnokok, válogatottak, olimpiai kerettagok és versenyzők is. Személye meghatározó volt a félegyházi ökölvívói életben. Nevét a legnagyobb magyar edzőkkel említik.


Bódi Tivadar és Bódiné Gondi Éva kosárlabdaedzői tevékenységük alapján kerültek be. Az 1960-70-es években virágkorát élte Félegyháza kosárlabdasportja. A kétévtizedes sikertörténet két kulcsfigurája volt a Bódi házaspár. Sikerük csúcsa volt, hogy az 1970-es évek elején az NB I-be jutás lehetősége lebegett a csapat előtt.




Kerék Csaba kiváló testnevelői tevékenysége kapott elismerést. Városunk díszpolgára, amely elismerést Kiskunfélegyháza köznevelésében végzett több évtizedes kiemelkedő pedagógiai munkája, hivatástudata, a város sportéletét fejlesztő áldozatos tevékenysége miatt kapta meg. Diákjai közül számos országos bajnok és csúcstartó került ki.





Kiskunfélegyházi sportolói csúcsteljesítmények, olimpikonok kategóriában:

Tarjányi István félegyházi születésű, kerekesszékes vívó paralimpikon. 2012-ben kezdte el a kerekesszékes vívást. Egy év múlva olimpiai edzőtáborban látták benne a lehetőséget, hogy benevezzék és indítsák Varsói Világkupán, ahol a főtáblára jutott. 2016-ban lett B kategóriás versenyző, s azóta is szállítja a nemzetközi eredményeket. 2015 óta a magyar bajnokságban három ezüstérmet és két bronzérmet szerzett. A Tokiói Paralimpián kard egyéniben nyolcadik, párbajtőrben tizenegyedik lett. Sportsikerei a mai napig töretlenek.

A CREDO asztalitenisz-csapat 1993-1997 közötti kiemelkedő eredményei

Kiskunfélegyházán a minőségi asztalitenisz 1986 őszétől számítható. 1991-ben a Lenin Tsz. asztalitenisz-csapata országos harmadik helyezést ért el. A következő évben Zöldmező néven először lett bajnok. A csapatnál megfordultak a legjobb magyar játékosok mellett kínai, szlovák tagok is. 1993-94-ben a Bajnokcsapatok Európa Kupájában a négy közé jutottak. 1995-ben a klubcsapatok szuperligáját is megnyerték. Azóta sem ért el magyar csapat a félegyháziakéhoz hasonló nemzetközi sikert.

Tóth József válogatott kosárlabdázó, aki a játék alapjait szülővárosában és a félegyházi Vasutas klubban elsajátítva, a budapesti Honvéd csapatában hatszor nyert magyar bajnokságot és hat ízben volt tagja a nemzeti válogatottnak. Már 19 éves korában válogatott kerettag lett. Játékos pályafutását az akkor létrehozott Oroszlányi Bányász csapatában folytatta, visszatérve a fővárosba, az NB I-es Csőszerhez igazolt és onnan vonult vissza.

Mészáros István válogatott kézilabdázó, aki a játék alapjait szülővárosában, a József Attila Általános Iskolában és a félegyházi Fáklya klubban elsajátítva, a budapesti Spartacusban, az Újpesti Dózsa csapatában játszott és lett gólkirály. A Budapesti Spartacus NB I-es csapatához szerződött, ahol hat szezonon keresztül játszott. A Debreceni Dózsával háromszor nyert magyar bajnokságot, 1967 és 1970 között 19 alkalommal szerepelt a nemzeti válogatottal. Tagja volt a felnőtt világbajnokságon szereplő válogatottnak.

Kiskunfélegyházi Vasutas NB I-es női kosárlabdacsapat teljesítménye

1943-ban lelkes félegyházi fiatalok létrehozták a Vasutas SE kosárlabda szakosztályát. 1946-ban a lányok megnyerték a vidékbajnokságot. Ugyanebben az évben kiharcolták az NB I-be jutást, ahol három évig tartották a csapatukat. A játékosok közül ketten is meghívást kaptak a vidéki válogatott keretbe. Teljesítményüket – az NB I-be jutást – azóta sem tudták a következő nemzedékek kiharcolni. A Dánffy Antal Női Kosárlabda Csapat méltán példaértékű.


A Kiskunfélegyházi Értéktár Bizottság a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba javasolja felvételre a következő félegyházi értékeket:




Kiskunfélegyházi Libafesztivál



A Holló-kör



Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusa

Félegyházi Őskereszt, vagy ahogyan sokan ismerik, a Morvai-kereszt, a Kiskunfélegyházi Holló László Képzőművész Kör, ami több mint hatvanéves múlttal rendelkezik, illetve a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusa, akiknek színvonalas előadásmódja túlmutat az országhatáron is – a zárta a felsorolást Rosta Ferenc.

V. B.

              

Kövessen minket a Facebookon is!