Helyi hírek 2022. június 9. 08:00

Élete a tanítás – Leiz-Vidéki Anett

Élete a tanítás – Leiz-Vidéki Anett
Kiskunfélegyháza Város Képviselő-testülete Elismerő Oklevelét vehette át a május 22-i ünnepi képviselő-testületi ülésen Leiz-Vidéki Anett, a Dózsa György Általános Iskola tanítója elkötelezett, példamutató munkája, szakmai alázata elismeréseként. Ennek kapcsán kérdeztük pályájáról, terveiről. S mint kiderült, mindig gyerekekkel szeretett volna foglalkozni.



Mikor dőlt el, hogy a pedagógus pályát választja élethivatásul?

– Nagyon kedves óvónénim volt, aki mindig nagy odafigyeléssel, szeretettel viszonyult hozzánk. Játékosan tanított, terelgetett bennünket. Az általános iskolában is voltak meghatározó pedagógusaim, akik biztattak bennünket az álmaink elérésére. Az általános iskola elvégzése után a megismert jó példák hatására a Csongrádi Batsányi János Gimnázium és Kollégium Óvónőképző Szakközépiskolájába jelentkeztem óvónőképző szakra. Nagyon élveztem az elméleti és gyakorlati oktatás minden percét. Már elsős korunktól kezdve rendszeresen besegítettünk óvodákban, ahol végtelen kedvesen és elfogadóan bántak velünk, mint leendő pályatársakkal. A középiskola után a szakirányú érettségi bizonyítványom miatt felvételi eljárás nélkül bekerültem a Kecskeméti Tanítóképző Főiskolára tanító szakra. Választanom kellett még egy szakot, ez a testnevelés lett.

Milyen szakmai út vezetett a mostani elismerésig?

– A diploma megszerzése után, 2001-ben napközis tanítóként kezdtem a Dózsa iskolában, később testnevelést is tanítottam az ötödik és hatodik osztályokban.
A jelenlegi tanév különösen izgalmas volt számomra, ugyanis az elsősök tanítójaként és az alsós munkaközösség vezetőjeként is helyt kellett állnom. Hatalmas felelősség az elsősök tanítása, hiszen nekünk kell megalapozni mindazt a tudást, amire a későbbiekben a kollégák építeni tudnak majd. Boldoggá tesz, hogy a tanév vége felé közeledve mindegyik tanítványom szépen ír, olvas és számol. Ki kellett ismernem őket ahhoz, hogy tudjam ki mivel motiválható, hogyan kelthetem fel és tarthatom ébren az érdeklődésüket. Úgy érzem, hogy ez sikerült. Ezt a hivatást csak szívvel-lélekkel lehet végezni, és csak úgy, ha a szülők is partnerek benne. Szerencsém van, mert igazán tündéri gyerekeket kaptam, csodás szülői háttérrel. Tudom milyen vegyes érzés a szülőknek, amikor a gyermekük iskolás lesz: egyszerre öröm és aggodalom. Kétgyermekes édesanyaként magam is átéltem ezt. Luca lányom már gimnazista lesz, Kolos pedig ötödikes lesz a következő tanévben.

Mivel tölti a szabadidejét?

– Akkor is szívesen foglalkozom tanulási segédeszközök böngészésével. Nagyon klassz feladatlapok tölthetők le az internetről, ezekkel változatossá tehetem a tanóráimat. Élvezem a családommal töltött időt, amit olykor kirándulással, máskor pedig közös játékkal színesítünk.

V. B.


 

Kövessen minket a Facebookon is!