Helyi hírek 2022. június 12. 16:00

Esősen indult a nyár, de nem az Alföldön

Esősen indult a nyár, de nem az Alföldön
Az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzéséből kitűnik, hogy amíg a Dunántúl egyes részein kifejezetten csapadékosan indult a nyár, addig az Alföldön és keleti országrészben súlyosbodik az aszályhelyzet.

Borítókép: Bodrogi Attila – Dél-Alföld meteorológia

A hétvége záporai, zivatarai, néhol felhőszakadásai sokfelé enyhítették a csapadékhiányt az országban, végre északkeleten is esett, ezzel együtt a keleti országrészben további jelentős mennyiségre lenne szükség szántóföldi növényeink optimális fejlődéséhez. A hét közepén, így Medárd napján is, ismét sokfelé – bár legkevésbé a Tiszántúlon – számíthatunk kiadós záporokra – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzésében, amit a promenad.24.hu ismertetett.

Az idei nyár első napjaiban változékony, a szokásosnál melegebb időben volt részünk sokfelé záporokkal, zivatarokkal. A csapadék jellemzően az esti, éjszakai, reggeli órákban hullott, ahogy az előző hetekben is, így napközben jól lehetett haladni a mezőgazdasági munkákkal. Szerdán és szombaton az aszállyal sújtott keleti, északkeleti országrészben is voltak záporok, ahol május folyamán helyenként 5 mm eső sem esett.


Májusi csapadékösszeg

Az elmúlt napokban ezen területeket is 5-20 mm csapadék öntözte, és az ország északi, északnyugati felén is sokfelé esett 15-30 mm közötti mennyiség, a nyugati, északnyugati megyékben helyenként 40-60 mm (3. ábra). Arrafelé sajnos károkozó jég, viharos erejű szél, és villámárvizek is előfordultak. A Dráva-mentén, az Alföld délkeleti megyéiben valamint a Felső-Tisza vidékén azonban többfelé 5 mm alatt alakult a lehullott csapadékmennyiség.


Június első öt napjának csapadékösszege

A talajok felső fél méteres rétege északnyugaton közel telített állapotba került az elmúlt napokban, és a Dunántúl nagy részén is kielégítő mennyiségű nedvességet tartalmaz. Ezzel szemben a Tiszántúlon kritikusan száraz a felső és középső talajréteg, bár északkeleten kismértékben javult a helyzet az egy héttel ezelőtti állapotokhoz képest, délkeleten tovább száradtak a talajok.


Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső fél méteres rétegében, június 5-én (%)     

                             

Kövessen minket a Facebookon is!