Helyi hírek 2022. június 13. 12:00

Átadták a Kiskunfélegyházi Irodalmi Alapítvány díjait

Képgaléria
Átadták a Kiskunfélegyházi Irodalmi Alapítvány díjait
Átadták a Kiskunfélegyházi Irodalmi Alapítvány díjait június 8-án, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A Kiskunfélegyházi Irodalmi Alapítvány május 23-i beérkezési határidővel vers- és prózaíró pályázatot hirdetett Kiskunfélegyháza és a vonzáskörzetben lakók, továbbá Bács-Kiskun megye alkotókedvű amatőr írói és költői számára. Az eseményt Mindák József, az Alapítvány elnöke nyitotta meg beszédével, ezt követően pedig Tarjányiné Lencsi gyönyörködtette népdalokkal a megjelenteket. A részletekről Fekete Alíz, az alapítvány elnöke beszélt.

Milyen témájú műveket vártak?

– A kuratórium idén fokozott izgalommal várta a beérkező műveket, hiszen az elmúlt években nem állt módunkban meghirdetni a szokásos pályázatunkat. Bár a téma lehetett kötetlen, számos pályázót megihletett a „Nemzeti Összetartozás Napja” és a „Remény” gondolata, vagyis az elmúlt évek pandémiájában és a jelen idők nyugtalan világában is élő remény témájában készült pályamunkákat. Eddig még nem publikált művel, vagy művekkel lehetett pályázni.

Mennyire volt könnyű értékelni a beérkezett írásokat?

– Nagy várakozással vettük kézbe a beérkezett alkotásokat, amiket a kuratórium az általa meghatározott szigorú szabályok szerint pontozott, majd rangsorolt. Nagy hangsúlyt fektetünk az anonimitásra, ezért is szoktunk kérni az alkotóktól minden évben újabb jeligét, és ez értékelés közben nagyon szórakoztató tud lenni. Számomra is az a legizgalmasabb rész, mikor az ülés végén, a helyezettek véglegesítése után az elnök megnyitja azt a dokumentumot, ami a jeligékhez tartozó neveket rejti.

Milyen díjazásban részesültek a legjobb szerzők?

– Az első három helyezett, valamint az ifjúsági különdíjban részesülő nyertesek 10.000, 15.000 és 20.000 forint összeggel feltöltött ajándékkártyát kaptak, amit a Líra Könyvesboltokban vásárolhatnak le. Ezenkívül elismerő oklevelekkel és gravírozott tollakkal ajándékoztuk meg – nemcsak a helyezést elérőket, hanem – a pályaművet beküldő különdíjasokat is.

Az esemény végén a helyezettek műveiből a kuratórium tagjai olvastak fel részleteket, a díjátadó zárásaként pedig Mindák Réka énekelt.

Helyezettek:

I. helyezett: Könyves Mirjam – A maszkok talán nem is olyan rosszak című  novellával (Kiskunfélegyháza)

II. helyezett: Monda Margit – Haza című költeményével (Kiskunhalas)

Megosztott III. helyezettek:

Bangó Beáta M. Klára nővér – Verscsokor írásával (Kiskunfélegyháza)

Kasztel Antal – Tengeren című novellával (Kiskunfélegyháza)

Ifjúsági különdíjban részesült Ladányi Hanka – Szárnyaló délután című  novellája miatt (Kiskunfélegyháza)

Különdíjban részesültek:

Lőrincz Hanna – Átlagos vers című vers (Városföld)

B. Horváth István – Kérdez a hexameter című vers (Sükösd)

Farkas Andor Benjamin – Eggyé válnék vele című vers (Lakitelek)

Herendi Hanna – Ösztönlény című vers (Lajosmizse)

V. B.
    

Kövessen minket a Facebookon is!