Sport 2022. június 11. 18:00

Pünkösdkor is versenyben a Koppányok

Képgaléria
Pünkösdkor is versenyben a Koppányok
Június 4-én, hajnali 5 órakor indult útra a Turul Koppányok 3 fős csapata, Várpalotára, történelmi kvalifikációs és minősítő versenyre. A Thury-vár vitézei Hagyományőrző és Sportegyesület és a Magyar Íjász Szövetség Történelmi Szakága rendezte a megmérettetést megújult környezetben, a festői Thury-vár tövében.

Az útközben aggasztóan zuhogó eső, mire Várpalotára értek elállt és friss, eső utáni kellemes időben versenyezhettek a Koppányok. A verseny célja az Országos Bajnokságra való kvalifikáció és minősítés megszerzése volt.

Eredmények: Bicskeiné Csányi Mária 5., helyezést és II. szintű minősítés ért el, Szeibert Imre 22. helyen végzett.

Június 5-én, a Dél-Alföldi Régió Történelmi Versenysorozatának második fordulóján vettek részt a Koppányok íjászai. A fordulót a Faragó Törzs szervezte, Szatymazon.

Eredmények: Modern pusztai íjjal: Bicskeiné Csányi Mária 2., Kövecses Zsuzsanna 4., Szólya Imre a mezőny elején végzett, de eredménye még nem ismert. Vadászreflex íjjal: Zoboki Csenge 1., Tamáskovics Gyula 2. helyezett lett.

Május 28-án, Besenyszögön Kassai Lajos íjkészítő, a modernkori lovasíjászat megteremtője, egy újabb hivatalos lovasíjász pályát adott át, ahol az új nemzetközi bíró, dr. Szántó Zoltán, megtarthatta első hivatalos versenyét. Itt indult élete első Kassai lovasíjász versenyén Kiss János, a Koppányok egyik lovasíjász tagja is, a Smuta Törzs színeiben, miután pár héttel ezelőtti vizsgájukon elnyerték az ehhez a versenyhez szükséges rajtengedélyt. János és táltos paripája Vándor, a Bársony Lovasudvarban készült fel a szőrén lovaglásra.

Lovas és lova egyaránt nagy izgalommal vágott neki az első komoly megmérettetésnek együtt, de az egész megmérettetés alatt egyként, teljes összhangban teljesítették a kihívást, amellyel sikerült elérni a következő fokozathoz szükséges pontszámot. Ez azt jelenti, hogy még egy ilyen verseny teljesítése után lehet vizsgázni a Kassai Lovasíjász Iskola zöld kaftánjáért, ami már a II. tanulói fokozat lesz a Kassai Lovasíjász Iskola vizsgarendszerében. A II. tanulói fokozat, a hetedik szint ebben a vizsgarendszerben.

Eredmény: Kiss János, Vándor nevű lován a 12. helyezést érte el.

Kis Mónika
Koppány íjász

              

Kövessen minket a Facebookon is!