Helyi hírek 2022. június 16. 12:00

Sikeres volt a BENU szűrőnap

Képgaléria
Sikeres volt a BENU szűrőnap
Sikerrel, körülbelül 10 ezer elvégzett vizsgálattal végződött a június 12-én és 13-án, Kiskunfélegyházán megrendezett BENU szűrőnap. A kétnapos ingyenes esemény tapasztalatairól Dankovics Gergely, a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogram 2010-2020-2030 (MÁESZ) programigazgatója számolt be.

Miről szól ez az országjáró szűrési rendszer?

– Az ingyenes egészségügyi szűrőbusz országjáró lehetősége hazánk legnagyobb humanitárius formában működő egészségvédelmi programja, amely a lakosság számára ingyenesen, a legmodernebb eszközökkel teszi elérhetővé a szűrővizsgálatokat, szem előtt tartva a megelőzés fontosságát. A részvételhez TAJ-kártyára nem volt szükség, így a hátrányos helyzetben élők is igénybe vehették a szűrővizsgálatokat. Ez a lehetőség 76 szakmai szervezet összefogásával, az Európai Uniós irányelvek alapján, valamint az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg, konszenzusos együttműködésben a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) által koordinált szív- és érrendszeri megbetegségek megelőzésének és gyógyításának nemzeti programjával. Eddig országosan 2274 helyszínen voltunk jelen, ami több mint 700 ezer állampolgár ingyenes részvételét tette lehetővé.

Milyen tapasztalatokat szereztek?

– Nagyon pozitív tapasztalatokról számolhatok be, ugyanis Kiskunfélegyházán is nagyon sok felnőtt gondolkodik egészségtudatosan. A két nap alatt hozzávetőlegesen 10 ezer vizsgálatot végeztek el a kollégáink, ami azt jelenti, hogy körülbelül 250-en regisztráltak a szűrőbusz adta lehetőségre. Szeretnénk ezzel a programmal megkönnyíteni a közegészségügy helyzetét, hiszen mindenki tudja, hogy egyes szakvizsgálatok esetében akár hónapok is eltelhetnek egy szabad időpontig. Arról nem beszélve, hogy ezeknek a vizsgálatoknak az igénybevételéhez beutalóra van szükség, ezek kiállítása pedig terheli a háziorvosi rendszert. Szeretnénk ezt a lehetőséget még jobban kiépíteni a jövőben, és az iskolákkal, a rendőrkapitányságokkal összefogva például baleset- és bűnmegelőzési alkalmakat, látványanatómiai vetítéseket, dietetikai tanácsadásokat szervezni a fiatal korosztálynak. Reméljük, hogy évről-évre egyre szélesebb körben elterjed az országjáró szűrőprogram, egy egészségesebb társadalmat eredményezve.

V. B.
   
Fotó: Fantoly Márton
                

Kövessen minket a Facebookon is!