Helyi hírek 2022. június 16. 16:00

Vakációs tanácsok a gyermekorvostól

Vakációs tanácsok a gyermekorvostól
Véget ért a 2021-2022-es tanév június 15-én az általános iskolákban. A két és fél hónapos nyári szünetben a gyermekfelügyeletet néhány család táborokkal, nagyszülői segítséggel, szabadsággal oldja meg.

Dr. Sinkó Melinda iskolaorvos szerint az alábbi tanácsok betartásával sok kellemetlenségtől megkímélhetik magukat a szülők, nagyszülők.

– A szabadtéri programok fontosak, minél többet legyenek a levegőn, de főleg délelőtt 11 előtt és délután 4 után. Strandolni is 4 után érdemes.

– Tanítsuk meg a gyerekekkel a biztonságos közlekedés szabályait, mielőtt egyedül elengedjük őket. Együtt többször járjuk végig a leggyakrabban használt útvonalakat.

– Biztos úszástudás mellett se hagyjuk vízben egyedül a kicsiket. Természetes vizekben a víz sodrása és a kiszámíthatatlan meder okozhat problémát. A vízbeugrás okozza a legtöbb balesetet, amit sekély vízben mindenképpen kerülni kell, főleg a fejesugrás nem biztonságos.

– A háztartási balesetek is gyakrabban fordulnak elő nyáron. Törékeny tárgyakkal, pohárral, tányérral ne sétálgassanak feleslegesen, ülve egyenek, ne álljanak fel instabil dolgokra, például forgószékre. Első konyhaművészeti próbálkozásaikat felnőtt segítségével tegyék meg.

– Nyáron is figyeljünk a változatos táplálkozásra, megfelelő folyadékbevitelre! A nagyobb gyerekek egyedül otthon hajlamosabbak elhanyagolni a reggelit, és a készételeket előnyben részesíteni.  Érdemes előre gondoskodni az egészséges ételekről.

– Nyáron is fontos az alvás, ne engedjük a gyerekeket hajnalig filmezni, játszani, és a nagy melegben a koffeinfogyasztást, kóla, kávé, energiaital ivását még inkább kerüljék.

– Sok gyerek unatkozik nyáron, de nincs lehetősége több táborban részt venni, és ezért csak az interneten tölti az idejét tartalmatlanul. Ismertessük meg a gyerekekkel az olvasás szépségét, tanítsunk nekik kézműves, kézimunka-technikákat, és szervezzünk nekik társaságot.

– Ne csak a játékról szóljon a nyári szünet. Korukhoz mérten kapjanak feladatokat, például viráglocsolás, teregetés, felsöprés.

– Az egész éves szabályok nyáron is érvényesek, a szünidő nem jelent teljes korlátlanságot. A gyerekeknek szükségletük a megfelelő határok kijelölése, biztonságot ad nekik. Próbáljunk nyáron is napirendet tartani, ha nem is olyan szigorú szabályokkal, mint az év többi részében – összegezte tanácsait a szakember.

V. B.
         

Kövessen minket a Facebookon is!