Helyi hírek 2022. június 18. 08:00

Mórás diákok Olaszországban, az Erasmus által

Mórás diákok Olaszországban, az Erasmus által
Május 23-ától 31-éig egy elképesztő Erasmus programban vehettünk részt a Móra Ferenc Gimnázium támogatása és legfőképpen Kiss Gabriella tanárnő szervezése által. Ötünknek lehetősége nyílt arra, hogy egy teljesen új környezetbe bekerülve, élményekkel gazdagodhassunk.

A program az olaszországi Schioban valósult meg, ahol spanyol, észt és természetesen olasz diákokkal tölthettük el a 9 napot. Az indulás előtt természetesen volt bennünk egy kicsi izgalom, hogy vajon mi, fiatal gimnazisták egy másik országban, tudunk-e boldogulni magyarul nem beszélő emberekkel? Szerencsére ez az érzésünk már a megérkezésünk pillanatában szertefoszlott.
Ez egy internacionális esemény volt, így egész idő alatt az angol nyelvtudásunkat tudtuk próbára tenni és fejleszteni. Páran közülünk az olasz tudásukat is meg tudták csillogtatni.



A program jelmondata ,,Handle with care” volt, ami végig kísért minket. Minden napra különböző típusú tevékenységek tűztünk ki magunk elé. A legtöbb feladat mozgásos volt, ami a bizalomról és a belső érzéseink kifejezéséről szólt, amely azonban egyáltalán nem feszegette a szentimentalizmus határait. Ezen kívül maszkot festettünk, zsonglőrködést és új helyzetekben lévő improvizációt is tanultunk. Interkulturális estéket tartottunk, országunk és hagyományaink ismertetésével. Magyarországot egy népviseletben előadott néptánccal mutattuk be, amelybe az összes diákot és kísérőtanárt bevontuk.



A program a helyi színházzal is kapcsolatban állt. Lehetőségünk volt az ottani olasz színjátszócsoporttal együtt dolgozni, valamint a rövid mozgásszínházas előadásukat is megtekinthettük olasz nyelven, angol fordítás mellett. Olaszországban a színház nemcsak színdaraboknak ad helyet, hanem például olyan csoportfoglalkozásokat is tartanak, ahol a Parkinson-kórban szenvedő emberek testmozgása áll a középpontban. Ebbe a tevékenységbe is bekapcsolódhattunk.



Szabadprogramunk alatt a csodás Veronában, a mesés Velencében és a gyönyörű Milánóban tölthettünk el néhány órát. Az igazi olasz ízeket sem hagyhattuk ki, egy-egy cappuccino és olasz tészta kíséretében.    

                              

Összességében ki tudtunk mozdulni a komfortzónánkból, érdekes feladatokban vehettünk részt egy nagyszerű országban. Több baráti kötelékre szert tettünk az egész napos, sőt, sokszor éjszakákba nyúló beszélgetések alatt. Tele volt pozitív energiával az egész program, minden egyes pillanatát élveztük. Bátran mondhatom, hogy bármikor újrakezdenénk az egészet! Mindenkinek ajánljuk, hogy ragadja meg az ilyen lehetőségeket. Ne féljen senki új dolgokba belevágni, mert egy életre szóló élménnyel gazdagodhat.

Még egyszer nagyon szépen köszönjük iskolánknak a lehetőséget!

Rádi Anna, 11/A osztályos tanuló
          

Kövessen minket a Facebookon is!