Helyi hírek 2014. november 10. 10:50

Ahogy én látom...

Kiemelkedően jó adottságok. A kistérség irányító szerepe. Ideális földrajzi elhelyezkedés. Kimagasló gazdasági potenciál. A befektetők számára csábító ipari park. Gazdaságfejlesztés. Munkahelyteremtés. Éveken, évtizedeken át frázisokként hallgattuk mi, kiskunfélegyháziak ezeket a vezérmondatokat, lemondóan nyugtázva, hogy komolyabb lépések ritkán történnek. A gazdasági válsággal együtt egyre mélyült az emberek pesszimizmusa is. Most azonban újraéledni látszik a bizakodás.





Alig egy hónappal a helyhatósági választások után megjelentek az első pozitív jelek. Kiskunfélegyháza képviselő-testülete november 6-án már arról döntött, hogy milyen feltételekkel teremtsen lehetőséget új, immáron ténylegesen is ideköltöző vállalkozásoknak az ipari parkban. A többes szám sem véletlen: Csányi József polgármester elmondása szerint négy esetben már biztos elképzelések vannak ideköltöző cégek részéről, amihez természetesen a városnak is hozzá kellett járulnia. 

Balla László alpolgármester november 6-i nyilatkozatában már azt is előrevetítette, hogy ez még csak a kezdet. Elmondása szerint hamarosan még több idetelepülő céggel és vállalkozással kapcsolatos jó hír láthat napvilágot, köszönhetően többek között annak, hogy Kiskunfélegyházát egy új, menedzser típusú polgármester vezeti, aki folyamatosan befektetőkkel tárgyal, és akit a testület is komolyan támogat ebben.

Nem feledkeztek meg a kiskunfélegyházi vállalkozókról sem. A pozitív tendenciák kialakulásához, és a gazdasági erő megtartásához is gyors cselekvésre, és az új önkormányzat hatékony helyzetfelismerésére volt szükség. A gazdasági és jogi ügyekkel foglalkozó bizottságok munkáját jelentős mértékben megkönnyítették azzal, hogy az eddig szintén ide tartozó szociális és művelődési kérdéseket már egy új bizottság feladatkörébe utalták, így biztosítva azt, hogy e testületek ténylegesen a gazdasági és jogi kérdésekkel foglalkozzanak. Szükség is lesz a szakértelemre, mert Kiskunfélegyháza – csakúgy, mint sok más település – eredményesen pályázhat a jövőben is a gazdaságfejlesztésre szánt uniós és kormányzati pénzekre. Ehhez azonban az kell, hogy tényleg itteni vállalkozók szerezzék meg a munkákat úgy, hogy eközben a támogatások arra fordítódnak, amire szánták őket.

Csányi József polgármester egyértelműsítette: elsősorban szakmai döntéseket kell hozni a közbeszerzések és pályázatok esetében is! Ahogy fontos az is, hogy elsősorban a kiskunfélegyházi vállalkozók (és így a kiskunfélegyházi polgárok) jussanak lehetőséghez. 

November 6-án a képviselő-testület elfogadta az új közbeszerzési bizottság tagjait. A bizottságban jelentős szerepet kapott az ellenzék, így a JOBBIK és az MSZP is. A közbeszerzésekkel kapcsolatban pedig további biztosítékot is beemeltek a rendszerbe: egy csak szakemberekből álló véleményező testület megalakításával. A feladat egyértelmű: korrekt és megalapozott szakmai vélemény megfogalmazása, még mielőtt bármilyen döntés születne a közbeszerzésekkel kapcsolatban.

Az átalakítás tehát elkezdődött, és a pozitív eredmények is gyorsan érkeznek. A gyorsan jött siker azonban még több feladatot hoz magával, amelyek már a hosszú távú jövőt határozzák meg. A testület tehát nem pihenhet, és az is biztosnak tűnik, hogy a jövőben is kritikus szemek kísérik a város döntéshozóinak minden lépését.

Hájas Barnabás
 

Kövessen minket a Facebookon is!