Sport 2022. június 16. 17:00

Turul Koppányok: harciasan és vidáman

Képgaléria
Turul Koppányok: harciasan és vidáman
Június 11-én a VIII. "Árpád Sírja" íjászviadalon versenyeztek a Koppány íjászok. Az eseményt a Dunavecsei SE Íjász Szakosztálya szervezte, a Dunavecsei Bagó-várban és a Duna partján. A pályán 24 célt helyeztek ki: vegyesen ügyességi, gyorslövészet, aranykaró, 3/D és 2/D állatok. Végig szép, napsütéses időben telt a megmérettetés.

Érem nélkül ezen a napon sem jöttek haza a Koppányok íjászai, a legharciasabb amazon, Zoboki Csenge vadászreflex íjjal első, Bicskeiné Csányi Mária pedig második helyezést ért el, modern pusztai íjjal. Bicskei István, a Koppányok külsős tagja is részt vett a viadalon, egyre szebb teljesítményével a középmezőnyben végzett, nem hiába kereste egész nap a 4 levelű lóherét a dunavecsei lóherés rengetegben.

Ugyanezen a napon, a Koppányok egyik alapító tagja – aki a nevéhez hűen mindig vidám – Boldog Bence a Mátrában túrázott a Galyatető 50 elnevezésű teljesítménytúrán. Bence alapító tagként fontos szereplő az egyesület életében. Mindig meglátja, ha javítani kell valamit, vagy ha nagy a fű, a saját szervezésű versenyeken pedig szinte pótolhatatlan pályaépítő, a sok éves versenyszervező rutinjával. Bence nélkül nincs Kurultaj és Ősök Napja, az összes hagyományőrző rendezvényen képviseli az egyesületet, jurtát épít és bont villámgyorsan, cipeli és gondozza a berendezést. 

A Koppányok rendszeresen részt vesznek társadalmi, nyilvános rendezvényeken, bemutatókon. Bence itt is fáradhatatlanul áll a vesszőfogó táblákkal szemben és várja a kíváncsi érdeklődőket, akik szeretnék kipróbálni az íjászatot, mert örömet okoz számára, hogy segíthet bemutatni azt a sportot, vagy inkább életérzést, amit az íjászat nyújt nekünk. Elkötelezett hagyományőrzőként az íjászat mellett elsajátította a hungarikumok sorába tartozó karikás ostor használatát, és mára már megszámlálhatatlan módját ismeri annak, hogy miként lehet megszólaltatni őseink kultikus eszközét, amit terelésre és harcra egyaránt használtak. Ezt a tudományát – sokak örömére –
bemutatókon rendszeresen láthatjuk is tőle. Az íjászat mellett Bence több éve túrázik is, rendre felkeresi a magyarság történeti és kulturális értékeit, amelyekről bemutatót tart az útján során látottakról, hogy ezzel hívja fel a figyelmet arra, hogy hazánk egy kincsesláda, felbecsülhetetlen értékekkel telve, minden szegletében.

Kis Mónika
Koppány íjász

                

Kövessen minket a Facebookon is!