Helyi hírek 2022. június 21. 08:00

Varrógéppel varázsol mesevilágot

Képgaléria
Varrógéppel varázsol mesevilágot
Több száz gyermeket tett már boldoggá csendeskönyveivel Herczeg Emese. A félegyházi oktató eleinte hobbiból varrt, ma már egyéni vállalkozóként váltja valóra a gyermekek álmait. Munkáival jótékony célokat is szívesen támogat.

Emese varrás iránti szeretete nagymamájától ered, ő tanította neki az első öltéseket, majd néhány éve megvette saját varrógépét, és maga is alkotásba kezdett. A hobbiból mára már egyéni vállalkozás lett, és a Mesi csendeskönyvei Facebook-oldalon bárki megnézheti az elkészült munkákat.

– Az első könyvet 2017-ben a keresztfiamnak készítettem. Nagyon tetszett neki és a családtagoknak is, így elkezdtem a rokonoknak, ismerősök könyveket varrni. Az internetről gyűjtöttem ötleteket, és a közösségi médiában tettem közzé az elkészült könyveket. Annyira tetszett az embereknek, és akkora volt rá az igény, hogy vállalkozást alapítottam. Azóta már több száz gyereknek készítettem meglepetést – emlékezett vissza a kezdetekre Emese.

Másfél éves kortól egészen óvodás korosztályig készülnek könyvek, egy nyolc oldalas munka elkészítése körülbelül hat-nyolc órát vesz igénybe. A gyermekek és szüleik több mint száz különféle oldalból választhatnak, de Emese egyéni elképzeléseket is megvalósít. – Minden gyerek más, mást szeret, van, aki az állatokat, van, aki a járműveket, így mindig egyénre szabott és névre szóló munkákat készítek. A könyvek alapanyaga filc, figurás gombokkal, vasalható matricákkal díszítve. A kézzel varrt foglalkoztatók a Montessori módszer szerint készülnek, lehet bennük tépőzárakat illeszteni, cipzárt húzni, gombolni, színeket párosítani, számolni, kirakózni, de a kisgyermekek azt is megtanulhatják, hogyan kell cipőt befűzni vagy az óra állását leolvasni. A feladatok fejlesztik a finommotorikus készségeket, főleg az ujjak, a szemek és a száj koordinált mozgását. Amellett, hogy a gyerekek remekül szórakoznak, fejlődik a látásuk, tapintásuk, a gondolkodási és probléma megoldási készségeik – fogalmazott Emese. Hozzátette: népszerű a mágneses peca, a kukacos bújtatós, az állatos kukucskálós oldal, valamint a fogmosós állatkák, a hajfonó kislány és a cipőfűző is. A könyvek mellett közkedveltek a nyugtató hatású matatózsákok, a szundikendők és a textil gyermekszoba-díszek is. A legtöbb könyv születésnapra, névnapra vagy keresztelőre készül, de húsvétra, mikulásra és karácsonyra is sokan rendeltek már ajándékot.

– Közgazdász szakos oktatóként dolgozom Félegyházán, a tanítás után igazi kikapcsolódás és feltöltődés a varrás. Hamarosan édesanya leszek, így jóval kevesebb idő jut majd a varrásra, de már készül egy kézzel hímzett dísz a gyerekszobánkba. Persze amint a baba és az időm engedi, szeretnék újra varrógép elé ülni és megvalósítani a gyerekek elképzeléseit – árulta el terveit.

Az elkészített munkák közül egy adománygyűjtésre szánt könyvre a legbüszkébb Emese. – Jótékony célokra is készítek könyveket, és hozzám is eljutott a gerinceredetű izomsorvadásban (SMA) szenvedő Zente híre, akiért néhány éve az egész ország összefogott. Egy licitcsoportban – melyben a kisfiú speciális kezelésére gyűjtöttek adományokat – tettem fel egy könyvet árverésre. Nagyon boldog voltam, amikor kiderült, hogy egy olyan anyuka vette meg, akinek szintén Zente nevű kisfia van, de a legnagyobb öröm az volt, amikor sikerült Budapesten személyesen átadnom a családnak a kis könyvecskét. Így egyszerre két gyermeknek segíthettem.


G. E.

Fotó: Fantoly Márton  
           

Kövessen minket a Facebookon is!