Gazdaság 2022. június 20. 08:00

Hamarosan kezdődik az aratás: jó termésre van kilátás

Hamarosan kezdődik az aratás: jó termésre van kilátás
Kivárás és bizonytalanság. Ez jellemzi a hazai gabonapiacot a hamarosan kezdődő nyári betakarítás előtt, mert az orosz-ukrán háború miatti drasztikus áremelkedés akár fel is boríthatja a keresleti-kínálati viszonyokat.

Borítókép: MTI – Sóki Tamás

Hiába terem várhatóan elegendő gabona, az aratás után mesterséges hiány is kialakulhat, ha a gazdálkodók a még jobb későbbi árak reményében nem adják el terményeiket. A gabonaárak hagyományosan a betakarítás idején a legalacsonyabbak és utána fokozatos növekedés kezdődik, de most mindenki eleve rendkívül magasan induló árakkal számol, amelyekre a későbbi hetekben, hónapokban további áremelkedések is rakódhatnak. De mit mondanak minderről a szakértők?



A héten elkezdődött az árpa betakarítása, amelynek végeztével a vetőmag-forgalmazók azonnal már az új vetésre készülnek, de a kérdés továbbra is az, hogy milyenek lesznek az árak. Sándorfy András, a Marton Genetics Cégcsoport vezetője szerint jelenleg a legjobb megoldás a várakozás, a figyelés és a felkészülés. A szakember jó, közepes termésre számít, mivel az utóbbi hetekben a sok csapadék ellenére a területi eloszlás nem volt kedvező: a gabona éléskamrának is nevezett Békés és Csongrád-Csanád megyében szinte alig volt csapadék, miközben a Dunántúlon és az északi megyékben közepes mennyiségben esett. A feszültség is érezhető a nemzetközi folyamatokat látva, ezért mindent meg kell tenni a biztonságos hazai élelmiszer ellátásért. 



Ezt erősítette meg Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója, aki kijelentette: nem gondolkodnak terményexportban. – A világpiaci árak határoznak meg mindent, hiába lesz itthon jó a gabona minősége. Ez azt vetíti előre, hogy nem csökkennek a gabonaárak, s így az állati takarmány és az élelmiszer is drága lesz. Hiány ezzel szemben nem várható, hiszen a gabonát, a húst és a tojást megtermeljük és még exportra is jut belőlük. Az igazi veszély az, hogy az élelmiszer-alapanyagot kivonhatja a nemzetközi kereskedelem, ezért jó döntés volt a kormány részéről a gabona regisztrációja. Magyarország ellátása tehát megoldott, mivel rengeteg búza jött be külföldről és ez az a termék, amelyet nehezen lehet helyettesíteni  nyilatkozta a vezérigazgató.

A most kialakult árak az aratás eredményétől függetlenül tartósan magasak maradnak és a Talentis Agro-hoz hasonlóan, a Marton Genetics is az élelmiszer-biztonságra helyezi a hangsúlyt. Sándorfy András úgy vélekedett, hogy hiába indulhatna meg az ukrán gabonaszállítás akár holnapután, képtelenség lenne akkora mennyiséget kijuttatni. Mivel a betakarítás ott is megkezdődik, ezért csak a friss, idehaza betakarított termés lesz az a mozgatható és keresett árú, ami kereskedelmi forgalomba kerülhet. Mindkét meghatározó cégcsoport ezért különös felelősséggel kezeli azt a tényt, hogy az ország képes akár 20 millió ember napi élelmezését megoldani.



Ezért is kap újabb hangsúlyt a következő négy évben a mezőgazdaság azzal, hogy a támogatásokat az élelmiszeripari fejlesztések és beruházások felé is irányítják. Ennek esélyeiről Hollósi Dávid, a Takarékbank és az MKB Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának vezetője azt mondta: ennek a gondolkodásnak az alapja az, hogy az élelmiszeriparnak a fele magyar tulajdonú, a kiskereskedelemnek pedig csak jóval kisebb hányada. A kormány szerint érdemes itt is ekkora szintet megcélozni, hogy nagyobb erővel lehessen beleszólni a folyamatokba. 

– Történelmi időket élünk, ez igaz az ellátásra, a hozzáférésre és az árakra. A kormányzati struktúra szerkezetében ezért is történt az a változás, hogy az élelmiszerlánc-felügyelet az Agrárminisztériumhoz került  tette hozzá.

A rendszerváltozás után a hazai élelmiszeripar nagy része kikerült a magyar irányításból és csak mostanában létesültek újabb nagy, hazai feldolgozók, vagy a meglévőket fejlesztették a vidékfejlesztési program forrásaival. Ezért a bankszektor is abban gondolkodik, hogy ha az agrárium ilyen stratégiai fontosságú terület és képes magas jövedelem termelésére, akkor érdemes a finanszírozási és hitelezési hátteret is nyújtani hozzá írta cikkében az Agrotrend.
            

Kövessen minket a Facebookon is!