Program 2022. június 22. 08:00

Színes programok a Múzeumok Éjszakáján városunkban is

Színes programok a Múzeumok Éjszakáján városunkban is
Június 25-én, újra Múzeumok Éjszakája városunkban is. A Kiskun Múzeum 15 éve csatlakozott az eredetileg Németországból indult programhoz, amelynek célja, hogy még több látogatót hívogasson a múzeumokba. Itthon a nyári napfordulóhoz kötötték az időpontját, rendkívüliségét pedig az esti, éjjeli tárlatlátogatások adják – tudtuk meg Mészáros Mártától, a Kiskun Múzeum igazgatójától.

Borítókép: archív – Múzeumok Éjszakája – 2019

Városunkban a 2020-as esemény teljesen elmaradt, tavaly pedig egy kisebb volumenű, szerényebb, de annál sikeresebb eseményt tudtak megszervezni, akkor színpadi programok nélkül. Idén teljes valójában, gyermekbirodalommal, színpadi programokkal, tárlatokkal és újdonságokkal várják az érdeklődőket.

A szabadidős programokról Vas László, a múzeum közművelődési szakembere, igazgatóhelyettes adott tájékoztatást. Elmondta, hogy 16 órától várják a családokat, a gyermeknek népi és szórakoztató játékokkal készültek. Kézműves sátor is várja legkisebbeket, ahol többek között a gyertyamártás rejtelmeit is megismerhetik. Lesz fotósarok fotóparavánnal és 16:30-tól kezdetét veszi a Kivéve a gyevi bírót című, interaktív szabadtéri mesejáték, amelyben a Szent Benedek PG diákjai és tanárai működnek közre. A programot Samu Csilla múzeumpedagógus vezeti.

A szabadtéri színpadon 19 órakor kezdődik a program: Akkor Dél-Alföldi dallamokat hallhatnak tekerőlanton, Pázmándi Judit és Vas László közreműködésével, majd érkezik a Borvirág Táncegyüttes, Keserű Benedek vezetésével. 20:30-tól a színpad a Passanger fúvós kamaraegyüttesé, végül a Transform Projekt nevű formáció teremti meg az esti hangulatot.

– Minden Múzeumok Éjszakája alapvetően a kiállításokra épül – vette át a szót újra Mészáros Márta. Hozzátette: mindig van benne egy frissítés, egy kis újdonság, hiszen a cél az, hogy felhívják rájuk a figyelmet. Idén két új programelemet emelne ki. Az egyik egy új gyűjteménygyarapodásnak a bemutatása, hiszen egy művészeti pályázatból sikerült a nemrég elhunyt, Munkácsy-díjas szobrászművész, Pálfy Gusztáv egyik alkotását megvásárolni. A Várakozás II. című művet 18:30 órakor mutatja be Rosta Ferenc alpolgármester. A másik újdonság egy látvány kovácsműhely lesz, amely Gerencsér László népi iparművész gyűjteményéből állt össze.  

A nap folyamán interaktív nyomozós játékban is részt vehetnek a látogatók Eltűnt magyar géniuszok nyomában címmel. Még a felújítás megkezdése előtt a börtönépület is látogatható, a Híradástechnikai tanulmánytár és a Hadak útján – katonatörténeti emlékek címmel, Varga Zoltán magángyűjtő kiállítását is megtekinthetik.

A rendezvény ideje alatt büfé, fagylaltozó várja az éhezőket és a szomjazókat.

Z. A.

              

Kövessen minket a Facebookon is!