Gazdaság 2022. június 25. 12:00

A legelőtől az asztalig, avagy egy családi gazdaság dolgos mindennapjai

A legelőtől az asztalig, avagy egy családi gazdaság dolgos mindennapjai
Néhány évvel ezelőtt döntött úgy Hegedűs Zoltán és felesége, Mária, hogy fiukkal együtt felépítenek egy egyedülálló, vevőbarát családi vállalkozást. Így született meg a H. Z. Füstöltáru. Mivel mindig vonzottak a házias ízek és érdekelt, hogy telnek egy ilyen gazdaságban a mindennapok, meglátogattam őket.

Barátságos család fogadott. Azonnal látszott, hogy érzik és értik, hogyan kell a vevőkkel bánni. Talán ez lehet vállalkozásuk sikerének záloga. A kapu mindig nyitva áll a vevők előtt és a család bármely tagja készségesen segít a vásárlóknak.



Kezdjük az elején. Zoltán és Maca – ahogy az édesanyát a legtöbben ismerik, szólítják – félegyházi születésűek. Megismerkedésük után nem sokkal kiköltöztek a Bugacot és Kiskunfélegyházát elválasztó határút mentére, az akkor még 30 négyzetméteres kis tanyára, (amely mostanra bőven kinőtte magát). Egész életükben mezőgazdasággal foglalkoztak. Az évek alatt nem csak a mára már profilukká vált sertéstartás volt a meghatározó. Évekig neveltek libát, de nagy számban tartottak csirkét is. Foglalkoztak paradicsomtermesztéssel, lovakkal, szarvasmarhával és gyakorlatilag mindenféle állattal, ami – kisebb egyedszámban ugyan – a mai napig megtalálható a ház körül. A két gyermek, Lilla és Zoltán már ebben a környezetben nevelkedett fel. Időközben ugyanis Zoli is úgy döntött, hogy életét a mezőgazdaságra és a vállalkozás építésére teszi fel. Úgy döntött, hogy tovább viszi a szülei által megálmodott és felépített gazdaságot, és megőrzi édesapja közkedvelt receptjeit.



Mint minden vállalkozás, úgy a H. Z. Füstöltáru sikere is a megfelelő munkamegosztáson alapul. Mint megtudom, Maca főként a vevők kiszolgálásáért, a papírmunkáért, a higiéniáért és a fűszerek megfelelő arányáért felel. Elmondása szerint a mezőgazdaság az az életforma, amiben elengedhetetlen az alkalmazkodóképesség, a rugalmasság és az alázat. Hétvége van, vagy ünnep, az állatokat el kell látni, meg kell etetni. Mint mondja, legelőször is az állatok legyenek rendben! Elvégre belőlük élnek. A feleség azt is elárulta, hogy az életüket meghatározó komoly változásoknak általában köze van azokhoz a bizonyos női megérzésekhez, amire ő és férje egyaránt támaszkodtak.



A birtokon Zoli, a gazdaság legfiatalabb tagja vezetett körbe. A termelési folyamaton visszafelé haladva, először a feldolgozó üzemet jártam körül. Itt készülnek a finomabbnál finomabb füstöltáruk. Minden gépesített. A mára kialakult vevőkört aligha tudnák kiszolgálni kézzel hajtott töltővel, darálóval. Mivel a vágás ilyen mennyiségben házi körülmények között nem engedélyezett, az egy úgynevezett vágóponton történik – tudom meg. Hegedűsék a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium tanvágó üzemével szerződtek le, ahonnan igényes és tiszta húst kapnak vissza. Végigjárva a feldolgozó és tároló helyiséget, kifogástalan rend és tisztaság fogadott, és betekintést kaptam a jelenleg félkész állapotban lévő saját füstölőbe is, amely hamarosan üzembe is állhat. Itt fogják füstölni azokat a termékeket is, amelyek szerződött partnerektől, előzetes orvosi szemlét követően beszerzett vadhús hozzáadásával készülnek.



Sétánk végén a ház körül tartott haszonállatokkal ismerkedhettem meg. A villanypásztor mögött tucatnál több őshonos szürkemarha legel. Ők tartják rendben a legelőket, az éves szaporulatot pedig hasznosítják. A disznóólakat is egészséges, jól tartott állatok töltik meg.



De a munka nemcsak a kerítésen belül rengeteg, hanem a több hektár legelőn, szántón és erdőben is akad bőven. Szezon van, így a családtagok napjainak nagy része a feldolgozáson kívül kaszálással, rendsodrózással és bálázással telik. Hamarosan pedig kezdetét veszi az aratás és a véget nem érő talajművelés, hogy meglegyen a téli takarmány is. Mert – vallja a Hegedűs család – a mezőgazdaság számukra olyan életforma, ami a soha véget nem érő munkára épül, és a kölcsönös tiszteleten, továbbá a mindenki által elvégzett becsületes munkán alapul.

Tarjányi Lili

                 

Kövessen minket a Facebookon is!