Helyi hírek 2022. június 28. 16:00

Júliustól jönnek az új magyar rendszámok

Júliustól jönnek az új magyar rendszámok
Az újfajta rendszámtáblák két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. A már meglévőket nem lesz kötelező lecserélni.

Változnak a magyar rendszámok júliusban, a módosítást az indokolta, hogy a jelenlegi karakterkészlet legfeljebb néhány éven belül elfogyott volna tette közzé kérdések és válaszok formában a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtökön Facebook-oldalán. Az újfajta rendszámtáblák a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból  kivéve a cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs betűkombinációkat , majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. 

A rendszámtábla betűjelei helyén ékezetes magánhangzók nem állhatnak, a számjegyek helyén 001-től 999-ig terjedő érték szerepelhet. A rendszámtáblákon új elemként jelenik meg Magyarország címere, mellette az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H betű jelzéssel.

Az új rendszámtáblákat felmenő rendszerben vezetik be, azokból július elsejétől a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett járművek kapnak.

A már használatban lévő hatósági jelzéseket nem kell új táblákra cserélni, azokkal a továbbiakban is lehet közlekedni, kérelemre lesz lehetőség az átrendszámozására, de az nem kötelező.

A taxik a jövőben TX, a Magyar Honvédség járművei HA, a rendőrség járművei RA, az Országos Mentőszolgálat járművei MA, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig BA betűjelű rendszámtáblákkal közlekedhetnek  írta Vitézy Dávid közlekedési államtitkár saját Facebook-oldalán.
           

Kövessen minket a Facebookon is!