Helyi hírek 2022. július 4. 08:00

Júliusban is mentsünk meg három életet!

Júliusban is mentsünk meg három életet!
Július 15-én, 13:30 és 15 óra között Kiskunfélegyházán, a Kunplast Karsai Zrt-nél, 21-én, 10 és 12 óra között, Fülöpjakabon, az Eötvös József Általános Iskolában, július 26-án pedig Kiskunfélegyházán, a Szakmaközi Művelődési Házban várják 9 és 12 óra között az önkéntes véradókat.

Napi 1600-1800 véradó szükséges a biztonságos vérkészlet fenntartásához. A nők 365 napon belül négyszer, a férfiak akár ötször is adhatnak vért. A véradás regisztrációval, adategyeztetéssel kezdődik, majd egy kérdőívet kell kitölteni az esetleges betegségről, gyógyszerszedésről, korábbi műtétről. Ezután laborvizsgálat következik, ahol vérnyomást és hemoglobin-szintet mérnek, majd a kitöltött kérdőív alapján orvosi beszélgetés zajlik. Amennyiben az orvos mindent rendben talál, elkészítik a vérvételi zsákot és megkezdődik a véradás – tudtuk meg Kis Melindától, a Magyar Vöröskereszt Kiskunfélegyházi Szervezetének vezetőjétől.

– Sajnos, egyre kevesebb a véradó országszerte, és mivel a vér csak véradással pótolható, nagyon fontos lenne, hogy minél többen menjek el vért adni, hiszen ezzel életet menthetnek – fogalmazott. Kiemelte: nagyon fontos felkészíteni a szervezetet a véradásra – főleg a nyári melegben – bőséges evéssel és ivással. Másfél-három liter folyadék elfogyasztása javasolt attól függően, hogy délelőtt vagy délután érkezik valaki véradásra.

Kis Melinda hozzátette: Kiskunfélegyházán és környékén az Országos Vérellátó Szolgálat kecskeméti központjának munkatársai tartanak kiszállásos véradást. A levett vért Szegedre viszik, ahol alkotóelemeire – fehérvérsejt, vörösvérsejt, plazma – szedik, majd onnan osztják vissza szükség szerint a készítményeket a régióba. A vérhiány miatt egyre sűrűbben előfordul az irányított véradás is. Ebben az esetben a regisztrációnál külön kell jelezni annak a személynek a nevét és TAJ-számát, akinek adományozni szeretnék a vért.

Véradó lehet mindenki, aki egészségesnek érzi magát, rendelkezik a regisztrációhoz szükséges igazolványokkal, elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves, testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot és a véradást megelőző orvosi vizsgálaton a vizsgálóorvos úgy dönt, hogy adhat vért. A tetoválás és a testékszer sem akadály, ha eltelt fél év, mióta elkészültek. A véradáshoz lakcímkártya, személyi igazolvány vagy más hatósági fényképes igazolvány (jogosítvány, útlevél) és TAJ-szám (első regisztrációkor eredeti TAJ-kártya) szükséges.

G. E.
               

Kövessen minket a Facebookon is!