Kultúra 2022. július 4. 10:00

Az alkotás élménye által a lélek is felszabadul

Képgaléria
Az alkotás élménye által a lélek is felszabadul
Újra reneszánszát éli hazánkban a kézművesség. Talán ma már sokkal jobban értékeljük azokat a termékeket, amiket saját magunk készítünk, hiszen érezzük, tapasztaljuk, hogy milyen sok munka és szeretet van egy-egy tárgy elkészítésében.

Tiszaalpáron, Gergely Ramóna népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere vezetésével mintegy tíz éve rendeznek kézműves tábort a környék gyermekeinek és fiataljainak. A múltból táplálkozva, a jelenben élve a jövőért – ezzel a mottóval indult útnak évekkel ezelőtt a tábor, ahol azóta minden években az érdeklődők megismerkedhetnek a kézművesség szépségeivel, kipróbálhatják a népi kézművesség különböző ágait.

A Kárpát-medence Népművészetéért Egyesület idei nyári táborának első turnusán 20 környékbeli fiatal vett részt. Ezen a héten népi iparművészek vezetésével az ötvös foglalkozás, a kosárfonás, a fafaragás, a nemezelés, és a fazekasság rejtelmeibe vezették be az érdeklődőket.

Készültek itt saját készítésű játékok és használati tárgyak is, amiket jó esetben a gyerekek gyermekei és unokái is használhatnak majd – mondta el Gergely Ramóna, majd hozzátette, hogy ezek a termékek nem csupán tartósak, de a készítőjük és a használóik számára is nagyon értékesek. Nem mellesleg a készítés során a lélek is felszabadul, hiszen a kreatív munka, az alkotás öröme jótékony hatása közismert.
Büszkék lehetünk arra is, hogy a magyar nemzet sokszínű népművészeti hagyománnyal rendelkezik. Ezt nem felejthetjük el, ezt a hagyományt éltetni kell! – tette hozzá a népi iparművész.

A következő táborba, ami július 18-án indul, még lehet jelentkezni. Itt a foglalkozások köre a néptánc és a tojásírás alapjainak megismertetésével bővül.

Fotó: Vincze József

               

Kövessen minket a Facebookon is!