Kultúra 2014. november 10. 17:30

Móra városa a mesék városa lett

Képgaléria
Móra városa a mesék városa lett
Derűs szelídséggel szólalt meg „A körtemuzsika” a Móra Ferenc Mesemondó Találkozó legelső napján

Ma, amikor kockafejű, keleti rajzfilmfigurák igyekeznek erőszakkal kiirtani a valódi mesét, a mesemondó találkozó szervezői a nagy, félegyházi klasszikusra emlékezve, Móra Ferenc műveit kérték az előadóktól. Az első napon a 6-7-8. osztályosok mesélhettek az 5 tagú zsűri előtt, tetszés szerint ülve, vagy állva.

Sára (12) már a harmadik mesemondóversenyén vett részt:

– A tavalyi mesém is vicces volt, most is igyekeztem olyat keresni. Zsuzsika néni, a felkészítő tanárom segített választani. Meséket már nem szoktam olvasni, inkább regényeket, de sokat szeretek közülük, Ilyen a mai is: A péceli szúnyogok.

Judit (14) első versenyére „A körtemuzsikát” hozta:

– A rajzfilmmesékből kinőttem, de az igazi meséket még mindig szeretem. Főleg a tréfásak és a humorosak tetszenek, és mindnek van tanulsága.

Szúnyogokból is, körtemuzsikából is jutott néhány a városi könyvtár emeletére, hiszen a 80 éve elhunyt író meséi közül több gyereknek akadt meg ugyanazon a tekintete. Senki nem bánta, és másodszor ugyanolyan jól mulattak a versenyzőtársak, a kisérőtanárok és a szülők Móra szelíd derújén, mint először, és még a zsúrinek sem lett ettől könnyebb a helyzete. A szervezők elmondták, hogy a megyei fordulóra majd népmesével kell készülniük azoknak, akik a mostani 4 elődöntő után a döntőből sikeresen odajutnak.

tli

Kövessen minket a Facebookon is!