Kultúra 2022. július 3. 13:00

Levél a júliushoz

Levél a júliushoz
Salánki Anikó szokásos hónapköszöntőjében ezúttal a júliusról tudhatunk meg számos érdekességet.

Kedves július!

Hogy feledkezhettem volna el rólad, ilyet még csak ne is gondolj! Ez a kicsi késés belefér talán, hisz nem értél volna rá olvasgatni amúgy se, bokros teendőkkel kezdődtél: Semmelweis-nap, a magyar egészségügy napjának  és a köztisztviselőknek  ünnepével. Tegnap az ölelés napja is megvolt, bár ebben a kánikulában talán nem volt annyira népszerű. Nem írok a hőségről, emiatt már sokan ráhúzták az idei nyárra a vizes lepedőt  egy kis képzavarral elmondva , szóval, mióta olvad az aszfalt, csak úgy, hőmérsékletileg, még az igazi nyárimádók is kezdenek besokallni.

Inkább nézzük, hogy is lettél te július? Hisz a római naptárban előbb az 5. hónap voltál, aztán jött mindenféle kavarás, és a nagy császár születése ürügyén  Ceaserra gondolva persze róla kaptad meg a neved, hogy míg a világ világ, így maradjék. Ha hónap, kisbetű, ha név, na és tiszteletteljes megszólítás, nagy már helyesírási kis gyorstalpalóval elmondva. Érdekes, hogy a Julius magyar megfelelője a Gyula utónév  nálunk.

A nyelvújítók kalászonosnak akartak, de nem lett nyerő. A Szent Jakab hava már rendben, de ehhez tudni kell pár dolgot. Jézus egyik apostola volt János testvére, az idősebb Jakab jelképe a könyv, ez nagyon szimpatikus , s ha már van ugye öreg, akkor a csapatban kell lenni fiatalnak is, mert különben minek kéne ez a megkülönböztetés? Az ifjú Jakab nem rokona az előzőnek, de oszlopos tagja volt a követőknek.

Santiago de Compostela zarándokút, néhány ismerősöm már megtette, szerintük fantasztikus. Van magyarországi Szent Jakab zarándokút, Zsámbék az egyik állomáshelye, ott és még jó pár helyen én is jártam, de ez csak olyan lábjegyzetes megjegyzés.

Nézzük, kedves nyári hónap, mit tartogatsz számunkra? Név- és születésnapokat, családi eseményeket, ezek ugye magánügyek, bár ha az Anna névre gondolunk, mindenkinek rögtön táncra perdül a lába, bálügyileg. 31 nap alatt megemlékezhetünk a polgárőrökről, vasutasokról, a bíróságokon dolgozókról, a rendszergazdákról, sőt, a kéményseprőkről is. Az állatvédők ne szomorkodjanak, 29-én a tigriseket hústortával lehet felköszönteni. 17-e az emoji világnapja, az egyszerű mosolygós-síróstól a táncolóig –  azért túlzás, ha egy üzenet csupán ezekből áll.

A cirkuszok és strandok éjszakája biztos rengeteg embert izgalomba hoz, szerintem a sötét alvásra való, de ez megint csak olyan kis dörcögéses megjegyzés.

22-e a nándorfehérvári győzelem, míg az utolsó a segesvári vereség napja, ez utóbbi még Petőfi Sándor eltűnésének-meghalásának máig vitatott időpontja is.

Többek között ebben a hónapban látott napvilágot Jean de la Fontaine éljen a mese! és Hemingway –  Akiért a harang szól.

Mivel az időjárás mindenkit érdekel, érdemes az időjósló napokra is figyelni, legalább annyira megbízhatóak, mint a meteorológiai előrejelzés, hisz itt-ott, néhol, esetleg a hegyekben vagy a síkságon mindig van valami, meleg és melegebb, eső, kis jegecske meg a többi. 22-én általában esni szokott, mondja a népi kalendárium, és ha 25-én hangyák vonulását észleljük, hideg lesz a tél. Legyünk tehát előrelátók!

Ez utóbbi tanács különben minden napra vonatkozik.

Köszönjük, július, hogy eljöttél, itt vagy, s ígérjük, megpróbálunk vigyázni magunkra és másokra, s csak a szépre-jóra törekedni, élni a napsugaras nyár lehetőségeivel.

Salánki Anikó
             

Kövessen minket a Facebookon is!