Helyi hírek 2022. július 5. 08:00

Juhász László fogathajtó munkáját és sikereit ismerte el a város

Juhász László fogathajtó munkáját és sikereit ismerte el a város
Kiskunfélegyháza Város Hagyományőrző és Hazafias Tevékenységéért kitüntető díjban részesült Juhász László a lovas sportban elért nemzetközi és hazai sikerei elismeréseként, a kulturális rendezvényeken való aktív közreműködéséért. A 72 éves világbajnok fogathajtóval életútjáról, a szakma szépségéről és mindennapjairól beszélgettünk.

Borítókép: Bús Csaba
További fotók: Panyi György blogja


– Nagyon megható volt, amikor a május végi díjátadón Csányi József polgármester „hollywoodi filmekben szereplő fogathajtóként” külön is megemlített, személyes kapcsolatunk miatt. Ezt a kitüntető díjat nem egy szakmai szervezet elismerésének, vagy egy sportteljesítménynek tekintem, hanem az egész város, az itt élők elismerésének – fogalmazott a díj kapcsán Juhász László.


Pusztaötös

A 72 éves fogathajtó számára már kisgyermek kora óta természetes volt a lovas közeg, édesapja a félegyházi termelőszövetkezetben volt fogatos, és otthon is tartottak lovakat.


Juhász László az 1971-es vadászati világkiállításon

Már egész fiatal gyermekként csikóskodott Bugacpusztán, később a pusztaötöst olyan sikeresen hajtotta, hogy az 1971-es vadászati világkiállításon is megmutathatta tehetségét. Bevonulása után a honvédlovardában dolgozott, majd Kisfáiba került lovas iskolába, ahonnan Cecére hívták ménesmesternek.


A tiszaalpári szürke magyar félvér fogattal 

1979-ben került Tiszaalpárra fogatos brigádvezetőként, és ott kezdett el négyesfogatot hajtani. László a nyolcvanas évek elején tűnt fel a hazai négyesfogathajtás versenyzői között. Időközben a fiatal tehetséget átvette a Bugaci Állami Gazdaság, és Bugacpusztán is támogatták a versenyzésben.


Az 1982-es apeldoorni VB eredményhirdetése

Első nemzetközi versenyén, 1982-ben a hollandiai Apeldoornban megrendezett világbajnokságon egyéniben bronzérmes lett. 1983-ban a magyar bajnokságban ezüstérmes lett, majd egy évvel később a Szilvásváradon megrendezett világbajnokságon egyéniben és csapatban is aranyérmes lett. 1986-ban Ascotban csapatban világbajnoki ezüstérmes, egyéni bronzérmes.


Az Aachenben rendezett versenyen – 1987




Az 1988-as apeldoorni VB-n

1988-ban Apeldoornban világbajnoki ezüstérmes csapatban, egyéniben 4. helyezett.


Lovas Világjátékok, Stockholm – 1990

Stockholmban, 1990-ben szintén tagja a világbajnoki bronzérmes csapatnak. 2001-ben csapatban magyar bajnok, egyéniben bronzérmes lett. Juhász László, akit a sportágban a leggyorsabb kezű hajtónak tartottak a világon, aktív versenyzői pályafutása során, világversenyeken összesen két arany-, három ezüst- és négy bronzérmet szerzett.


Szilvásvárad, díjlovaglás

– Lovak között éltem le az életemet. A számos sporteredmény mellett rengeteg élményt és örömet ad nekem a ló. Amellett, hogy kellemes időtöltés a lovaglás, az egész világot bejárhatja az ember lóháton. Jómagam is kétszer voltam Amerikában fogatostól. Az utóbbi időben sajnos megváltozott a fogathajtás világa, ami szokatlan és szomorú számomra. Azok, akik tehetségesek és tudnak hajtani, sok esetben anyagilag nem engedhetik meg magunknak ezt a sportot, aki pedig megengedheti magának a saját fogatot, nem biztos, hogy tudja is hajtani. Vannak persze lelkes fiatalok, akiket támogatni kell, hogy elinduljanak az önálló sportpályafutásban, hiszen rendkívül fontos az utánpótlás nevelés is – tette hozzá László, akinek életében a versenyzést mára már felváltotta a filmezés.


1984 – a szilvásváradi VB-n

Az első filmes felkérést a németországi világbajnokságon kapta, a Kincses sziget kalózaiban Geena Davis dublőre volt, majd az 1990-es évektől a világ leghíresebb rendezőinek dolgozott. Szerepelt már – többek között – a Hamupipőkében, a Ben-Hurban, a Van Helsing amerikai-cseh akciófilmben és a Golden Globe-díjas Artúr királyban is.

– Nemzetközi filmekhez, televíziós műsorokhoz, fotózásokhoz rendelkezésre bocsátunk lovakat, hintókat, felszereléseket, lovasokat és hajtókat. Jelenleg 45 lóval és mintegy 200 különböző típusú, korú és méretű kocsival dolgozunk. Szerencsére sok a munka, folyamatosan készítem elő a kocsikat és a lovakat egy-egy forgatásra, miközben egyeztetek a megrendelőkkel, intézem a napi feladatokat. Emellett a lovakat és a felszereléseket Bugacról Táborfalvára költöztetjük, ott javában zajlik az építkezés. A filmes forgatásokba is besegítek, és ha felkérnek, akkor fogathajtó versenyek is örömmel részt veszek – mesélte László mindennapjairól.

G. E.

                     

Kövessen minket a Facebookon is!