Helyi hírek 2022. július 20. 08:00

10 éves a félegyházi Tourinform iroda

10 éves a félegyházi Tourinform iroda
Naprakész turisztikai információkkal, tematikus városi sétákkal, ingyenes kiadványokkal és ajándékbolttal várja a helyi lakosokat és a városba érkezőket a belváros szívében a Tourinform iroda. Olasz Anita irodavezetőt többek között az elérhető szolgáltatásokról kérdeztük.

– Mi az iroda feladata?

Nagyon sokan tévesen azt gondolják, hogy utazási iroda vagyunk, de nálunk nem lehet utazásokat, repülőutakat foglalni. Ahogy az iroda neve is mutatja, mi egy turisztikai információs hely vagyunk. Egyrészt a városba érkezők itt minden információt megkapnak Kiskunfélegyháza és térsége turisztikai kínálatával, a szálláshelyekkel, programokkal, városi rendezvényekkel kapcsolatban. Másrészt, feladatunk a helyi lakosok tájékoztatása is, a helyi lehetőségek mellett az ország különböző területeinek turisztikai bemutatása, általános és tematikus kiadványokkal.



A Magyar Turisztikai Ügynökség több mint 100 irodájának egyikeként számos ingyenes kiadvány található meg nálunk az ország és egy-egy térség látnivalóival, érdekességeivel kapcsolatban. Ha valaki bejön hozzánk, egy olyan információs csomagot kap, amellyel könnyebben eldöntheti hova menjen nyaralni, vagy aki már választott helyszínt, az előre informálódhat, hogy milyen nevezetességeket érdemes megnézni az adott településen. A látnivalók megközelítését könnyítik meg a részletes térképek, amelyek szintén elérhetők az irodában.



Az információ átadása mellett rendszeresen végzünk turisztikai adatgyűjtést is, Kiskunfélegyházáról és a környező településekről, így például Bugacról, Gátérról, Petőfiszállásról és Tiszaalpárról. A gyűjtés célja a térség szolgáltatóinak, programjainak, rendezvényeinek népszerűsítése, országos megismertetése. Ezeket az adatokat rendszeresen feltöltjük a Nemzeti Turisztikai Adatbázisba, így országos szinten is elérhetővé válnak.

Mindemellett kiemelt feladatunk a városháza dísztermének ingyenes bemutatása a helyi lakosoknak és az ide érkező látogatóknak, valamint a város értékeinek és programjainak népszerűsítése a különböző kiállításokon. Idén már Szolnokon, Kecskeméten, Hajóson és Nemesnádudvaron mutattuk be a város nyújtotta lehetőségeket. Ezek a részvételek az önkéntes segítők nélkül nem valósulhatnak meg, többnapos munkájukat ezúton is köszönjük.



– Mivel nyújt többet az iroda, mint az interneten elérhető információk?

Az interneten sok minden megtalálható, de nem biztos, hogy az naprakész is. Ezzel szemben nálunk személyesen kapnak friss információt az érdeklődők. A kiadványokban pedig olyan részletes és összetett leírások olvashatók, amit csak hosszas böngészéssel találunk meg az interneten. A nyári hónapokban több száz látogató tér be hozzánk személyesen, a megkeresések több mint 80 százaléka helyi lakosoktól érkezik. Az irodában személyes kapcsolattartásra van lehetőség, de természetesen telefonon, e-mailen és Facebookon is elérhetőek vagyunk. Itt is folyamatosan teszünk közre naprakész információkat, turisztikai célpontokat, programokat, rendezvényeket.

Minden évben elkészítjük a város éves eseménynaptárát, ami az összes várható rendezvényt tartalmazza, legyen szó fesztiválokról, sporteseményekről, koncertektől, kiállításokról, előadásokról. Ebből már azelőtt informálódhatnak a helyi lakosok, vagy az idelátogatók mielőtt az interneten megjelenne egy-egy rendezvény.



– Milyen szolgáltatásokat vehetnek igénybe a helyi lakosok?

Sokan látogatnak az ajándékboltba, ahol egyedi, Félegyházára jellemző tárgyak kaphatók, így például a városban készült kézműves szappan, félegyházi hímzéssel ellátott törölköző, pálinkás pohár, bögre, póló, hátitáska, hűtőmágnes és képeslap. Ezekkel a tárgyakkal nemcsak a rokonoknak kedveskedhetünk, hanem akár üzleti útra is magunkkal vihetjük ajándékba.

Jegyeket árusítunk a Rocktár koncertjeire, és kezeljük a Félegyháza Kártya igényléseket. Ez a kártya kölcsönös előnyöket nyújt mind a helyi vállalkozások, mind a helyi és környékbeli lakosoknak, hiszen a kártyatulajdonosok a partnerüzletek által nyújtott állandó kedvezményekben részesülnek, míg a kártyaelfogadók számára forgalomnövekedéssel járhat a kártyahasználat. A város lakói mellett a félegyházi munkahellyel rendelkezők is igényelhetik, kiváltása ezer forint. A legnépszerűbb elfogadóhelyek a Félegyházi Termálpark Fürdő és a Petőfi Mozi, de több boltban, ajándéküzletben, optikában és autósiskolában is kedvezményre jogosít.



– Milyen programokat kínál az iroda?

Korosztálytól függetlenül nagyon sok embert megszólít a Félegyházi Kalandtúra. Ez egy interaktív, önállóan bejárható, 15 állomásos túra. A kiadvány játékos formában mutatja be a város látnivalóit. Minden nevezetességről megtalálható benne egy rövid leírás fotóval és egy kérdés, amire a helyszínen kell megtalálni a választ. Ezeket a kiadvány hátoldalán lévő keresztrejtvénybe kell beírni, majd kitöltve visszahozni az irodába, ahol egy névre szóló oklevelet kapnak ajándékba a túrázók. Az ingyenes program előnye, hogy nincs időhöz kötve, bármikor bejárható önállóan, vagy csoportosan is. Sok iskolai osztály részt vett már a túrán osztálykirándulás, vagy nyári tábor alkalmával. A helyiek mellett a városba érkezőknek is élmény, hiszen idegenvezető nélkül, saját időbeosztásuk szerint járhatják végig Félegyházát. Idén a Petőfi-emlékévhez kapcsolódva elkészítettük a Petőfi-emléksétát is, amely térképpel kalauzolja a híres költő nyomában járó felfedezőket.

Tavaly készült el a „Mesél a város” turisztikai mobilapplikáció, ami egy virtuális idegenvezető. Ennek segítségével gazdag információhoz juthat a látogató Félegyháza értékeiről. A QR-kódot tartalmazó táblákat a Múzeum Atlasz Guide ingyenes applikációval kell beolvasni és máris tájékozódhatunk lépten-nyomon a neves épületekről, szobrokról, valamint a Zöld város programban megvalósított parkosításról és a kertekben található növényekről. Így több mint 50 helyszínen mesél a város a mobiltelefonunkon keresztül magyar és angol nyelven. Fülhallgató vagy hangosító eszköz csatlakoztatásával a történeteket akár meg is hallgathatjuk.

A Hónap Fotója felhívás is hozzánk kapcsolódik, erre minden félegyházi lakos és félegyházi munkahellyel rendelkező személy pályázhat. A felhívásra olyan képeket várunk, amelyek napjainkban készültek és felismerhetően mégis ötletesen mutatják be a város értékeit. A legjobb fotókat egyrészt felhasználjuk a kiadványainkban, másrészt közzétesszük a Facebook-oldalunkon és a város több pontján, például a vasútállomáson. A legjobb fotókból időközönként szabadtéri kiállítást is szervezünk.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton

 

Kövessen minket a Facebookon is!