Helyi hírek 2022. július 11. 08:00

Testvérvárosi találkozó Zamoscban

Képgaléria
Testvérvárosi találkozó Zamoscban
Június 30. és július 4. között rendezték meg Zamoscban a Testvérvárosok találkozóját. A projekt címe: Európa jövője, remények és félelmek az Unióban. A házigazda lengyeleket nemcsak a Covid utáni újrakezdés, hanem a szomszédban hónapok óta tartó háború is nehéz feladat elé állította, amit ők sikeresen megoldottak.

A kisváros 15 ezer lelket számlál, az uniós pályázó városok egyike, Dél- Lengyelországban található, közel az Ukrán határhoz. Kiskunfélegyházát Olasz Anita, a Tourinform iroda vezetője, a testvérkapcsolatok koordinálója, Kovács Edit tanárnő és Szűts Tamás szobrász képviselték. Az érkezőket házigazdáik várták a helyi információs irodában. Jó volt újra találkozni olasz, német, francia, spanyol, brit és lengyel ismerőseinkkel.

A program a korábban egyeztetett témákat tárgyalta. Természetes, hogy kikapcsolódásként megnézhettük Zamosc történelmi óvárosát, házigazdáinkon keresztül pedig egy kicsit a helyieket. A polgármesteri köszöntő után hangsúlyosan a háború volt a téma. Megrázó képsorok és precíz grafikonok mutatták be a háborút belülről. Az ukrán vendégek egyike egy háborús sebüléséből lábadozó katona volt. Minden előadást követően lehetőség nyílt kérdésekre is. Délután a szabadidő és a városnézés között lehetett választani. A napot üdvözlővacsora zárta le, egy kellemes borkóstolóval.

Másnap a megye központja, Lublin volt az úti cél. Megismerhettük a helyi egyetem oktatási rendszerét, valamint a sörkészítés titkait. Ebéd után megnéztük a múzeumban Tamara Łempicka kiállítását, majd egy rövid városnézésre is lehetőség nyílt. Zamoscba visszaérve egy hagyományos uzsonna után történelmi barangolás következett, korhű ruházatban fegyverbemutatóval, pénzérme verésével. A bemutató után a férfiak egy Ukrajnába tartó segélyszállítmány rakodásánál is segédkeztek.

A harmadik napon olyan intézményeket kerestünk fel, ahol Ukrajnából érkezett anyák gyermekeikkel éltek, illetve gondozást igénylő, hátrányos helyzetű gyermekek, fiatalok gyógyításával segítettek. Az egyik intézménynek ezek közül csereegyezménye van a budapesti SOTÉ-val illetve a Pető Intézettel.

Hazaérkezés után sor a delegációvezetők értékelték a programot. Szó esett továbbá a következő, a feltrei találkozóról és a jövő terveiről is. A búcsú grillpartyra egy konténerházakból álló otthonban került sor.

Janusz Skowron, a Zamosci testvérvárosi egyesület vezetője a Petőfi jubileumi évről tudomást szerezve elmondta, nagy örömmel tennének eleget egy kiskunfélegyházi meghívásnak éppúgy, mint 3 évvel ezelőtt.

Szűts Tamás
   szobrász
        

Kövessen minket a Facebookon is!