Helyi hírek 2022. július 14. 10:00 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Főügyészség

Bitcoinnal fizették ki a darkweben beszerzett drogot 

Bitcoinnal fizették ki a darkweben beszerzett drogot 
A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt vádat emelt egy 9 tagú bűnözői csoporttal szemben, akik a darkweben nagytételben beszerzett kokaint, kannabiszt, speed port és extasy tablettákat bitcoinnal fizették ki, majd kiporciózva elosztói hálózatukon keresztül Kecskeméten és környékén értékesítették.

A vádirat szerint a hét férfiból és két nőből álló drogkereskedői lánc ötlete és létrehozása ahhoz a két férfihoz köthető, akik korábbi munkahelyükön kollégákként dolgoztak és már akkor mindketten kábítószerfogyasztók voltak. 2018 májusában arra jutottak, hogy mivel a kábítószerek beszerzése jelentős kiadással jár számukra, ezután nagyobb tételben vásárolnak majd, aminek jelentős részét szűk baráti körben terítik, így a saját fogyasztásukra szánt anyaghoz is olcsóbban jutnak hozzá. Az internethatóságok elől rejtett, illegális dolgokat is kínáló részén, az ún. darkweben különféle kábítószereket rendeltek nagy mennyiségben. Annak érdekében, hogy tevékenységük leplezve maradjon, a drogot a névtelenséget adó virtuális valutával, bitcoinnal fizették ki. A két férfi együtt választotta ki a megrendelendő kábítószereket: főként LSD bélyegeket, speedport és extasy tablettákat. Egyikük a megrendelést és a futárszolgálatok segítségével kiszállított csomagok átvételét intézte, míg a beszerzett tételek kiadagolását a pénzügyi hátteret nyújtó társa lakásán már együtt végezték. Az internetes beszerzés azonban nem mindig érkezett meg hozzájuk, ugyanis azt a NAV Repülőtéri Igazgatósága tíz esetben lefoglalta.



A darkweben kívül két másik nagykereskedő is szállított számukra drogot, majd a több forrásból beszerzett kábítószert ezután továbbértékesítési céllal szűk baráti körükben, szintén nagyobb tételben, a „barátság fokától” függően 1.500 - 3.000 Ft/gramm áron értékesítették, további öt személyt bevonva az értékesítési láncba.



A két férfi 2018 júniusától, mintegy másfél év alatt, az általuk működtetett kábítószer-kereskedői hálózaton keresztül mintegy 8 kg amfetamint, 6000 db extasy tablettát és LSD bélyeget értékesített, amelyből 40 millió forintot meghaladó jövedelemre tettek szert. A kecskeméti rendőrök a vádlottak lakásainak és járműveinek átkutatása során a drogok mellett mérlegeket, simítózáras tasakokat, kémcsöveket és örlőket is lefoglaltak.



A bűnözői csoportot létrehozó egyik férfi emellett a darkweben hamis 50 eurós bankjegyeket is rendelt, amiket azonban még kézbesítés előtt szintén lefoglaltak. Neki pénzhamisítás kísérlete miatt is felelnie kell.

Az ügyészség a bűnözői csoport tagjait jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolja, ezért velük szemben fegyházbüntetés kiszabására, valamint vagyonelkobzásra tett indítványt. Bűnösségükről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.
                        

Kövessen minket a Facebookon is!