Kultúra 2022. július 18. 12:00

Egyedi bor és sör is készült a Petőfi-emlékév kapcsán

Egyedi bor és sör is készült a Petőfi-emlékév kapcsán
A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódóan széles gasztronómiai kínálattal találkozhatnak Kiskunfélegyháza lakói és az idelátogató turisták. A Petőfi nevét viselő kávé és sütemény mellett újdonságként már bor és sör is kóstolható a városban.

– Petőfi városaként szerettünk volna gasztronómiai különlegességekkel is emléket állítani a költő születésének 200. évfordulójára, így készült el nemrégiben a Tourinform iroda kezdeményezésére a Félegyházi Sörműhelynek köszönhetően a Petőfi-sör, valamint a Selb Családi Pincészet jóvoltából a Petőfi-bor. A sörműhellyel és a pincészettel is több éve együttműködünk, így kézenfekvő volt, hogy velük közösen alkossuk meg ezeket az egyedi termékeket. Végül olyan különlegességek születtek, amelyek nemcsak Petőfinek állítanak emléket, hanem a várost is méltóképpen képviselik – fogalmazott Kovácsné Nagypál Anita, a félegyházi Tourinform iroda munkatársa.



A Szülőföldemen nevet viselő, limitált kiadású Petőfi-sör egy Bohemian Pils típusú szűrt láger. Az egyedi címkén – amit Rátkai Zsuzsanna félegyházi képzőművész alkotott meg – Petőfi arcképe és aláírása is megjelenik. Az egyedülálló termék megvásárolható a Korona kávézóban és az Ágyú Kézműves Sörgalériában.



Ugyancsak a Korona kávézóban kapható a Petőfi-bor. Az ünnepi címkével ellátott palack fekete leányka szőlőből készült, prémium minőségű, száraz vörösbort rejt. A fekete leányka szőlő és a belőle készült bor magyar eredetű. A szőlő Erdélyben, a Kárpátok lejtőin, a legelterjedtebb vörösbort adó fajta és ősidők óta termelik. Eredete I. Istvánig nyúlik vissza, a Hunyadiak legkedveltebb boruknak tartották. A szaporító anyag dr. Balla Géza pincészetéből, az Arad melletti Ménesi birtokról származik. A zamatos, tüzes bor, magas csersavval és gazdag, elsősorban fűszeres ízével hívja fel magára a figyelmet. Olyan, mintha egy cuvé bort kóstolnánk. Illata gyümölcsös árnyalatokban gazdag, leginkább a ribizli, áfonya, szeder, meggy és néha a szilva és a kökény ízvilágát adja vissza.



A fent említett különlegességek teszik még teljesebbé a Petőfi-emlékév tiszteletére, Kiskunfélegyházán elérhető gasztronómiai kínálatot, amelyekről bővebben tájékozódhatnak az érdeklődők a Tourinform irodában elérhető Petőfi Sándor Gasztrotúra kiadványból.

G. E. 
                    

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek