Sport 2022. július 15. 15:00

Turul Koppány – Fekete Sólyom-sikerek

Turul Koppány – Fekete Sólyom-sikerek
Hét évvel ezelőtt a Koppányok hétfős csapata a Felvidéki Marcelházára látogatott a Fekete Sólymok kiválóan megszervezett 3 D-és íjászversenyére. Ekkor még nem sejtettük, hogy az Alföldi Turul és a Felvidéki Fekete Sólyom együtt is szárnyal majd a Kárpátok között.

A Fekete Sólyom Történelmi Íjászklub vezetői, Bogár Valéria és Bogár Péter igazi sporttársi szeretettel fogadtak bennünket az otthonukban és igazítottak el bennünket a másnapi versenyükkel kapcsolatban. Ekkor vette kezdetét a kölcsönös tiszteleten, az íjászat szeretetén és a hagyományőrzés elhivatottságán alapuló barátság. Bogár Valéria és Bogár Péter tevékenységét a történelmi íjászatban hosszú ideje figyelemmel kísérjük. Péterék 2002-ben kezdtek íjászattal foglalkozni és 2004 novemberében alapították meg a Fekete Sólyom Történelmi Íjászklubot. A Fekete Sólymok munkássága és csapatuk célkitűzései teljesen egybecsengenek a Turul Koppányok céljaival. Közös céljaink többek között a következők: a tradícionális íjászat hagyományának fenntartása, Árpád vezér korának bemutatása, hagyományőrző rendezvények, íjászbemutatók és íjászversenyek szervezése, a magyar kultúra ápolása. Óriási megtiszteltetés a Koppányoknak, hogy 2022 júliusától az egyesületünk tagjai között tudhatjuk Bogár Valériát és Bogár Pétert, akik a Magyarországi MISZ versenyengedély-köteles megmérettetéseken Turul Koppány versenyengedéllyel vesznek részt.



Július 10-én Szeged-Kiskundorozsmán, a „Rózsalaposon” rendezte a Magyar Íjász Szövetség és Dorozsmai Íjászok Baráti Köre, a 2022-es Távlövő Országos Bajnokságot, ahol a Fekete Sólymok képviselték a Koppányokat. Erős szél fújt a versenyen, ez nagyban nehezítette és befolyásolta a küzdelmet.
Bogár Valéria: – Ilyenkor nehezebb és kisebb tollazatú vesszőket érdemes használni, valamint rátartani, vagyis a széllel szemben egy kicsit odébb kell vinni az íjat, mint ahová célozni szeretnének, így a szélerőt segítségül lehet hívni. A szél jelentősen befolyásolta az eredményeket, de aki jól felkészült, annak teljesíthetők voltak a feladatok.

A következő eredmények születtek:

Bogár Péter, Korlátlan 51# feletti modern anyagú íjak – 1. hely, 490 m, egyben legnagyobb lövés, új rekord az országos bajnokságon.

Bogár Péter, Korlátlan 51# feletti természetes anyagú íjak – 2. hely

Bogár Valéria, Korlátlan 51# feletti modern anyagú íjak – 1. hely, 364 m

Bogár Valéria, Korlátlan 51# feletti természetes anyagú íjak – 1. hely

Bogár Fruzsina, 50# alatti természetes anyagú íjak – 3. hely

Bogár Fruzsina, 50# alatti modern anyagú íjak – 4. hely

Bogár Fruzsina élete első távlövő versenyén, a szél által nehezített körülmények között ragyogóan helyt állt. Bogár Valéria, mindkét kategóriát nyerte amiben nevezett, Bogár Péter pedig a legnagyobb lövés 1. helyezése mellé egy névre szóló íjászinget is kapott , rajta a 490 méteres lőtt távolsággal.

A Bogár-házaspár 2009 óta vesz részt nemzetközi versenyeken, cél, távcél és távlövészetben. Voltak Kínában, Dél-Koreában, Kirgíziában, Kazahsztánban, Olaszországban, Törökországban, Lengyelországban, Csehországban, Horvátországban, Szerbiában, Thaiföldön és Malajziában.

Eddigi legkiemelkedőbb eredményeik:

Bogár Valéria: 3-szoros világbajnok távlövészetben: 2018-ban Gyulán, a történelmi vb-n a korlátlan font erejű modern anyagú íjak, 50 font alatti természetes anyagú íjak és 50 font feletti modern anyagú íjak kategóriákban.

2016-ban Kirgízia-World Nomad Games-Nomád Olimpián a férfi kategóriában 2. helyezés.

4-szeres távlövő bajnok a 2014-es Európa Bajnokság távlövő versenyén.

Bogár Péter: 6-szoros távlövő bajnok a 2014-es Európa Bajnokság távlövő versenyén.

2015-ben 3-szoros világbajnok távlövészetben Dél-Koreában.

2015-ben Eurázsia távlövő bajnoka (ETRAC 2015).

2016-ban Kirgízia-World Nomad Games-Nomád Olimpia távlövő bajnoka.

3-szoros világbajnok 2018-ban, a Gyulai Történelmi VB-n korlátlan font erejű természetes anyagú íjjal, 50 font alatti íjjal és korlátlan font erejű modern anyagú íjjal.

Törökországban, Isztambulban a Feith Kupasi-Hódítók Kupáján 4-szeres egyéni bajnok 2016, 2018, 2021 és 2022-ben is, korlátlan font erejű íjjal, ezeken kívül verseny- és pályarekord-tartó 566 méteres, óriási lövéssel.

Törökországban 2012 óta versenyeznek, ahol összesen 14 arany-, 10 ezüst- és 4 bronzérmet szereztek különféle versenyeken. 2019-ben Ex Libris-díjban részesültek hagyományőrző tevékenységük elismeréseképpen. Valéria és Péter is hivatalos okleves íjászedzők és instruktorok, Malajziában, Kínában és Thaiföldön tartottak workshopokat íjászoknak.

A Turul Koppányok soron következő versenye július 31-én, vasárnap lesz a Dinnyés-tanyán.

Kis Mónika
Koppány íjász
             

Kövessen minket a Facebookon is!