• Kezdőlap
  • Hírek
  • Sport
  • Borjú-verte medvepörkölt; vb-t és főzőversenyt is nyert – 75 éves Réczi László
Sport 2022. július 16. 17:00

Borjú-verte medvepörkölt; vb-t és főzőversenyt is nyert – 75 éves Réczi László

Borjú-verte medvepörkölt; vb-t és főzőversenyt is nyert – 75 éves Réczi László
Hetvenöt éves lett a magyar birkózás hat világversenyen is érmet szerző, világbajnok és olimpiai bronzérmes kiskunfélegyházi kiválósága, Réczi László.

Borítókép: Magyar Birkózók Szövetsége

Réczi László
 rendkívül sokrétű életutat tudhat maga mögött, hiszen élete hetvenöt éve alatt a sportban és a civil életben ügyvédként is maradandót alkotott. A kiskunfélegyházi legenda napjainkban is jó erőben van, remek egészségnek örvend – olvasható a Nemzeti Sport oldalán.

– Most már azért kevesebbet dolgozom, így több idő jut a családra és a barátokra. Tizenöten ünnepeltük együtt a születésnapomat, borjúpörköltet főztem, ez az egyik specialitásom, tíz éve a helyi főzőversenyt is megnyertem vele. Pedig még Székelyföldről is érkeztek vetélytársak, és a medvepörköltet is le kellett győznöm! – mesélte Réczi László.

München, 1972. szeptember 8. A szovjet Megrelisvili és Réczi László (alul) birkózók küzdelme a kötöttfogású birkózás 62 kg-os kategóriájában a XX. nyári olimpián. A magyar sportoló kikapott ellenfelétől
Fotó: MTI


Hatgyerekes családban nőtt fel, szegény körülmények között, a szülei korán „kiadták” libapásztornak. Később lakatos, majd gépésztechnikus, hegesztéstechnikai előadó lett belőle, aztán zöldségkertészként tevékenykedett, 1987-ben megnyitotta családi panzióját, amely a mai napig is üzemel. Közben a tanulást sem vette félvállról, jogászként diplomázott, és több évtizeden át sikeresen vitte ügyvédi praxisát. Igazi lokálpatriótaként önkormányzati képviselő, alpolgármester, majd a kiskunfélegyházi takarékszövetkezet elnöke is volt, valamint a Magyar Birkózók Szövetsége elnökségének és fegyelmi bizottságának tagja.


A montreáli olimpia bronzérmeseként, 1976-ban
Fotó: Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár


Mert el ne feledjük, Réczi Lászlót világklasszis birkózóként ismerte meg a sportszerető közvélemény a hetvenes években. 1973-ban szerezte első vb-bronz­érmét a kötöttfogású 62 kilogrammosok között, ezt követte még négy bronz, kettő vb-ről, egy-egy az 1976-os olimpiáról és az 1977-es Eb-ről. Utóbbi esztendőben felért a csúcsra, világbajnoki címet ünnepelt Göteborgban. Mindezt úgy érte el, hogy sohasem hagyta el Kiskunfélegyházát, mindvégig ott készült.

1976. június 24. Réczi László birkózó, a montreali olimpiára készülõ birkózóválogatott tagja felkészülés közben. A felvétel készítésének pontos helyszíne ismeretlen
Fotó: MTI – Petrovits László


– Tizennégy éves koromig asztaliteniszeztem, városi bajnok voltam. A testnevelő tanárom kedvenc sportága volt a pingpong, az órákon ketten játszottunk, a többiek néztek minket. De aztán megkezdődtek a birkózóedzések, és engem tulajdonképpen áthúztak a szőnyegre. Életem első versenyét, a Vasas-kupát rögtön megnyertem, ott találkoztam a kétszeres olimpiai bajnok Kozma Istvánnal. »Kicsi, szépen birkózol, de ne befelé, hanem kifelé dobd a szaltót« – szólt hozzám. Meg azt is mondta, ha igazán nagy birkózóvá szeretnék válni, gondoljak arra, hogy világbajnok vagyok, és nekem szól a magyar himnusz, amikor a dobogó tetején állok. Még mindig morcos vagyok rá amiatt, hogy nem magyarázta el rendesen… Igazán fogalmazhatott volna inkább úgy, hogy az olimpiai és világbajnoki címet is képzeljem el – tette hozzá kacagva Réczi.

Pályafutásával kapcsolatban így fogalmazott: – Van hiányérzetem, szerettem volna olimpiai bajnok is lenni. Az 1980-as moszkvai játékokra még fel akartam készülni, de két évvel korábban, az 1978-as mexikói vébén gerincsérvet szenvedtem, a sérülések innentől folyamatossá váltak. Noha 1979-ben egy súlycsoporttal feljebb megnyertem az országos bajnokságot, utána már nem kaptam bizalmat a válogatottban.

Réczi László ennek ellenére maradéktalanul elégedett az életével, ahogy örömkönnyek kíséretében mondta: – Szeretnek a környezetemben. Sohasem felejtem el, amikor 1977-ben négy-öt ezer ember várt Kiskunfélegyházán, a helyiek a vállukon vittek a városházára, és az erkélyen szóltam a tömeghez. Megbecsülnek, a város díszpolgára vagyok, érdemérem tulajdonosa. Mindkét gyermekem ügyvéd, a fiam képviselő. Bejártam az egész világot, hatszáz óránál is többet repültem. Szóval igen, mindent összevetve elégedett és nagyon boldog vagyok.
                 
Szerkesztőségünk nevében még hosszú boldog éveket kívánunk Félegyháza kiválóságának!
                                   

Kövessen minket a Facebookon is!