Gazdaság 2022. július 20. 12:00

Siralmas a búzatermés, családok mehetnek tönkre Csongrád–Csanád megyében

Siralmas a búzatermés, családok mehetnek tönkre Csongrád–Csanád megyében
– Akkora baj van, hogy el sem lehet mondani – mutatott rá az idei búzatermés kapcsán egy mindszenti termelő. Makó térségében sem jobb a helyzet, a technológia ugyanis hiába tökéletes, ha nincs eső.

Borítókép: Az aszály miatt két héttel korábban arattak
Fotó: Makovics Kornél


– Tavaly 8-9 tonna termett hektáronként, most az átlag 3 tonna a búzatermésből Makó térségében, még a legjobb termésátlag is 4-5 tonna – mondta el a Délmagyarnak a Csanád és térsége Gazdakör elnöke. Vass Gábor idén mintegy 30 hektáron termelt búzát, pontosabban inkább csak termelt volna, mert az aszály tönkretett mindent. A technológia tökéletes, csak nincs eső – mutatott rá. A növények célzottan kapják a tápanyagot, a gépek, vetőmagok és növényvédőszerek kiválóak, csapadék hiányában azonban mindez szinte semmit nem ér.

Korábban arattak 

– Térségünkben az aratás két héttel korábban kezdődött a megszokottnál a meleg miatt. Vass Gáboréknál a fokhagyma felszedése után már rögtön ülhettek a kombájnba, miközben normális esetben a kettő között több hét is eltelik. Minőségben nem lett rossz az idei búza, de a mennyiséggel komoly gondok vannak. Saját gépparkkal, saját tulajdonú földdel tudok kijönni nullára. Ha földbérletet kellene fizetni, vagy bérbe arattatni, akkor már bukó lenne – magyarázta. Mint mondta, ahhoz hozzászoktak már, hogy aszályos időszak minden évben van, ám ha két-három növényfajtából egy rossz termést hoz, azt még „benyeli az ember”. Tavaly például a kukorica volt ilyen, de mellette a búzatermés nagyon jó, a napraforgó pedig közepes. Idén minden fajtát tönkretett az aszály, a kukoricánál még az sem biztos, hogy megéri ráengedni a kombájnt.

A Csanád és Térsége gazdakör elnöke szerint a kivárás és betárolás is csak keveseknek jelent megoldást, hiszen az utóbbiért is fizetni kell, és semmi garancia nincs, hogy jobban megéri később eladni a termést. A kisebb termelők pedig tartalékkal sem rendelkeznek.

A túlélésért küzdenek

Mindszent környékén sem jobb a helyzet, óvatos becslés szerint is több mint egy évnyi csapadék hiányzik a talajból. – Van olyan gazdatársam, aki 0,9 tonnát aratott le hektáronként, innentől kezdve teljesen mindegy, hogy milyen az ára a búzának. Akkora baj van, hogy el sem tudom mondani, családok fognak tönkremenni, a túlélésre játszunk – mutatott rá a térségükben tapasztalható helyzetre Hevesi István. A mindszenti termelő az olasz tésztalapanyag durumbúzából vetett idén 50 hektárt, az ő 3,6 tonna hektáronkénti termésátlaga még úgy is a jobbak közé tartozik, hogy a normális ennek a duplája lenne. Az ár így hiába jó, a termés hiába kiváló minőségű, mint mondta, masszívan veszteséges év elé néz.

Kevés a takarmány is

Hevesi István emellett egy másik problémára is felhívta a figyelmet. A rendkívül kevés termés az állattenyésztőket is nagy nehézség elé állította, hiszen alig lehet beszerezni a szükséges takarmányt.
Az ország nyugati részén a terméskilátások jobbak, a hazai össztermés idén 3,6-4 millió tonna közötti lehet. Az orosz-ukrán háború miatt az ellátás biztonságának érdekében a kormány már márciusban döntött a gabonaexport tilalmáról.
                

Kövessen minket a Facebookon is!