Helyi hírek 2022. július 20. 11:00

Móra Ferenc szobra köszönti a művelődési központ látogatóit

Képgaléria
Móra Ferenc szobra köszönti a művelődési központ látogatóit
Móra Ferencet ábrázoló szobrot avattak Kiskunfélegyházán, az író szülővárosában, a nevét viselő művelődési központban július 19-én, születésének 143. évfordulóján.

Kovács-Csonka Szilvia, az intézmény igazgatója nyitóbeszédében üdvözölte a megjelent vendégeket, közöttük Balla László és Rosta Ferenc alpolgármestereket, Fogas Ottót, a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatóját, valamint Móra Pétert, aki Móra István író, költő, néptanító, Móra Ferenc bátyjának leszármazottja.

Dr. Medgyesi Konstantin történész többek között Móra Ferenc szobrokhoz fűződő viszonyáról is mesélt. Beszédében kiemelte, hogy Móra Ferenc „huncut”, kifejezetten szerethető, kivételes ember volt. Alátámasztva ezt a történész felidézte többek között, hogy volt idő, mikor az író saját zsebéből fizette a szegedi Móra Ferenc múzeum rezsiszámláit, hiszen a nehéz időkben e nélkül az intézmény fenntartása nem lett volna lehetséges. Tette ezt teljes titokban. Ebből is látszik, hogy az értékek megóvása iránt elhivatott, ízig-vérig úriember volt.

A különleges mellszobrot Rieger Tibor, Kossuth-díjas szobrászművész alkotta meg, kivitelezője pedig Bozóki István kőfaragó volt.

A szobor leleplezését követően Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának, a Móra Ferenc Gimnáziumnak, a Móra Ferenc Társaság Kiskunfélegyháza Egyesületnek, valamint a Móra Ferenc  Közművelődési Egyesület képviselői elhelyezték a megemlékezés koszorúit.

A szoboravatást követően Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója kalauzolta végig az érdeklődőket a felújított Móra Ferenc Emlékházban. Az eseményről hamarosan beszámolunk.

T. L.


Fotó: Fantoly Márton
                   

Kövessen minket a Facebookon is!