Helyi hírek 2022. július 20. 19:00

Születésnapi múltidézés Móra Ferenc megújult szülőházánál

Képgaléria
Születésnapi múltidézés Móra Ferenc megújult szülőházánál
Július 19-e estéje a Móra-kultusz jegyében telt Kiskunfélegyházán. Az író mellszobrának leleplezését követően tisztelői ellátogattak szülőházába. Itt Mászáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója mesélt a ház történetéről és a közelmúltban történt felújításokról.  S mivel a megszépült épületet a vírushelyzet alatt nem tudták ünnepélyes keretek között átadni, most, Móra Ferenc születésének 143-dik évfordulója alkalmából erre is sor kerülhetett.

Az árnyas udvaron hallgatták meg a jelenlévők Mészáros Márta beszámolóját, amiből kiderült, hogy a házat legelőször 1972. február 8-án adták át, azóta pedig számos felújításon esett át. Most, az ötmillió forintos beruházás keretében – amelyből 4 millió forint pályázati forrásból, további egymillió pedig Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata támogatásaként állt rendelkezésre – felújították a nádtetőt, kívül-belül kimeszelték a házat, és megszépült a kerítés is.

A tárlat is jelentős változtatásokon esett át. Ennek részleteit már a tisztaszoba sarkában kialakított pihenőből, vagy akár a búboskemence padkáján ücsörögve hallgathattak végig a vendégek. A tárlatvezetésből kiderült, hogy a belső tér három helyiségre van osztva, és mindegyik a család valamely tagjának állít emléket. A legnagyobb, úgynevezett tisztaszoba Móra Ferenc életútját mutatja be a falon elhelyezett táblák segítségével, képek és történetek formájában. A konyhában az édesanya, Juhász Anna mindennapjaiba kaphat betekintést a látogató, és találkozhat a kenyérsütéshez használatos korabeli alkalmatosságokkal is. Az utolsó helyiségben az édesapa, Móra Márton, szűcsmesterségére utaló eszközei idézik meg, hogy milyen lehetett a mindennapi élet hajdanán e kicsiny, de szeretetben gazdag parasztházban.

T. L.
   
Fotó: Fantoly Márton 
          

Kövessen minket a Facebookon is!