Helyi hírek 2022. július 20. 14:00

Szakmákat ízlelgettek a diákok a Mezgében

Képgaléria
Szakmákat ízlelgettek a diákok a Mezgében
Szakmakóstoló címmel nyári pályaorientációs programhét zajlik a Déli ASzC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban július 18. és július 22. között. A térítésmentes tábort a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezte, támogatta és finanszírozta.

Az öt nap során a felső tagozatos diákok megismerkedhettek az agrárszakmák szépségeivel, adott esetben nehézségeivel. A tábor helyszínét javarészt az iskola tangazdasága nyújtotta, ahol a termőföld, az állat és növénytermesztés, az élelmiszer-feldolgozás, almozás, takarmányozás, napi munkálatok megismerése volt a fő tevékenység. A diákok betekintést kaphattak a tejvizsgálat folyamatába, gyógynövényekkel ismerkedhettek, egy napos malacokat simogathattak, lótortát készíthettek és folyamatos kérdéseikkel bombázhatták az oktatókat, pedagógusokat.

Rózsa Pál igazgató megkeresésünkre elmondta, hogy 22 fővel kezdték meg az idei szakmakóstoló tábort, a jelentkezések a kihirdetés után pillanatok alatt megérkeztek. Az igazgató úgy véli, hogy a szülők is belátják mostanság, hogy erre a gyermekeknek szüksége van. Nincs már nagyszülő, vagy annak tanyája, ahová nyáron ki lehet menni, így nem találkoznak – vagy csak nagyon ritkán – a gyerekek a termőfölddel, a gyümölcsössel. Hozzátette: volt olyan diák, aki elmondta, hogy mennyire örül annak, hogy itt lehet, hiszen így nem kell otthon unatkoznia. A tábor célja, hogy vonzó legyen az agrárszakma. Minden évben van egy kiválasztott terület, ami az idei évben a gazda szakma. Ennek három iránya létezik: a lovász, a növénytermesztő és állattenyésztő. Mindegyik területből kapnak ízelítőt a tábor során, amit nagyon kedvelnek a gyerekek. Lekvárt főznek, magot vetnek, állatot etetnek. A legkevésbé kedvelt tevékenység jelen tapasztalat szerint a trágyahordás, arra nem volt annyi jelentkező. Az igazgató elmesélte, hogy sajnos szembesültek azzal, hogy a mai gyermekek nem tudnak sepregetni. A táborban és az iskolában is ezt a hiányt mindenképpen pótolták. Úgy véli a „vissza a természethez” mozgalomnak nagy tere van manapság, amelyhez az iskolában minden ismeretre szert lehet tenni. Nagyon örül annak, hogy a diákok közül sokan lovagolnak, és természetesen nagyon sok olyan fiatal van, akinek nem ismeretlen teljesen a mezőgazdaság.

Rózsa Pál a megszokott optimizmussal zárta a beszélgetést: – Ez mindenkinek jó: az iskolának, hiszen be tudjuk mutatni az általunk oktatott szakokat és jó a gyerekeknek, ugyanis hasznosan töltik az idejüket és sok új barátra tehetnek szert. Ennek csak előnyét látom.

Z. A.

                

Kövessen minket a Facebookon is!