Program 2022. július 20. 17:00

Újra tárogatómuzsika lesz a szökőkútnál

Újra tárogatómuzsika lesz a szökőkútnál
Harmadik alkalommal lesz vendége a Béke-Tér-Zene programnak július 22-én, pénteken dr. Tóth Ákos. A 18 órakor kezdődő tárogatókoncertre szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Mint minden évben, most is számíthat a közönség újdonságokra – árulta el dr. Tóth Ákos. Hozzátette: egy fontos évforduló is kapcsolódik a pénteki koncerthez, hiszen idén szeptember 15-én lesz 125 éves a mai modern tárogató. 1897. szeptember 15-én szabadalmaztatták ezt az úgynevezett javított vagy reformtárogatót. Ezen játszanak manapság azok, akik ezt a hangszert választották. Megtudtuk, hogy az eredeti tárogató a töröksíp volt, aminek élesebb hangja volt, ezt javarészt csatákban, harci jelzésekre használták, valamint esténként a tábortűz mellett szórakoztatták az embereket. A modern tárogató már sokkal lágyabb hangú, gyorsabb és változatosabb dalokat lehet eljátszani vele.

A pénteki zenei repertoárról Ákos elárulta, hogy a nagyon klasszikustól a verbunkos, csárdás, ugrós táncokig, sokszínű műsorral készült. Ezek olyan elemeket is tartalmaznak, amit tőle még nem hallott a félegyházi közönség.


A pénteki koncert után, szombaton egy eddig szokatlan eseményen is hallhatjuk dr. Tóth Ákost tárogatón játszani: a XXIX. Kiskun utcai futóverseny „PETŐFI-EMLÉKFUTAM” egyik zenei élménypontján, a futókat buzdítja majd játékával.

Z. A.
                  

Kövessen minket a Facebookon is!