Helyi hírek 2022. július 26. 08:00

Berki Fanni szülei kezdeményezték a közlekedésbiztonsági tábort

Berki Fanni szülei kezdeményezték a közlekedésbiztonsági tábort
Augusztus 23. és augusztus 25. között valósul meg Kiskunfélegyházán az a közlekedésbiztonsági tábor, amelyet a tragikusan elhunyt 14 éves diáklány, Berki Fanni szülei kezdeményeztek.

Borítókép és további fotók: illusztrációk korábbi kiskunfélegyházi autómentes napról

Fanni édesanyja, Steiner Nikolett elmondta, hogy néhány nappal a közúti baleset után megfogalmazódott benne az a gondolat, hogy hangot kell adni annak, ami jelenleg zajlik az utakon. Muszáj jobban figyelni egymásra. Reggelente kerékpáros gyerekek és autósok közlekednek, sokkal nagyobb figyelemre van szükség mindenki részéről. Ahogy fogalmazott: – Szeretném, ha Fanni emlékére megszületne valami hasznos dolog, egy tábor, ahol a közlekedés, a közlekedésbiztonság lenne az első helyen.

Az egymásra figyelés, ami a legfontosabb az édesapa, Berki Zoltán szerint. Úgy gondolja, hogy mind az autósok, mind a kerékpárosok részéről van mit nyomatékosítani. Ő maga is autózik naponta, a tapasztalata az, hogy mindenki rohan.

– Muszáj kicsit megállni, az adott pillanatnak nagyobb figyelmet szentelni. Ha valaki két perccel később ér oda a céljába még nem tragédia, de ha előfordul valakivel az, ami velünk, akkor ez a kettő perc nagyon sokat számított volna. Ezen a tragédián nekünk túl kell lépnünk, ez a mi dolgunk lesz, de a közös feladat az, hogy a tábor által hangsúlyt kapjanak ezek a problémák. Mi végig ott leszünk, és amiben tudunk, segítünk.



Balla László alpolgármestertől és Bajzák Andreától, az önkormányzat ifjúsági referensétől, a tábor főszervezőitől megtudtuk, hogy igazi csapatmunkává alakult a kezdeményezés. Nagyon sok segítséget kaptak már eddig is magánszemélyektől, cégektől. Külön köszönet illeti a Kiskunfélegyházi Göllesz Viktor Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskolát, amely biztosította a tábor helyszínét. Balla László hozzátette: a városnak e területe nagyon forgalmas és sok olyan közlekedési szituációt tudnak majd a gyerekekkel megbeszélni, modellezni, amely magyarázatra szorul. Nem titkolják, hogy szeretnének a táborból rendszeres programot csinálni, évről-évre szüksége van a 10-14 éves fiataloknak ilyen mélységű közlekedésbiztonsági ismeretekre.

A szervezők beszéltek arról is, hogy évek óta dolgoznak együtt partnereikkel, akikre mindig, így most is számíthattak. A Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányságra és Fekete-Setény Tamara rendőr zászlósra, balesetmegelőzési előadóra, Tóth Katalinra, az Egészségfejlesztési Iroda vezetőjére, Süveges Sándorra, a Süveges Képző- és Vizsgaközpont ügyvezető tulajdonosára és Lajos Norbertre, a Nor-Bike Kft. ügyvezetőjére. A csapat és a tábor konkrét célja az, hogy az ősszel induló iskolaszezonra, az őszi közlekedésre felkészítsék a gyerekeket. 



Tóth Katalin, az Egészségfejlesztési Iroda vezetője hangsúlyozta, hogy természetesen azonnal igent mondtak a felkérésre. Úgy érzi, hogy az EFI elmúlt négy éve bebizonyította, hogy a prevenciós tevékenységek hosszú távon is nagyon hatásosak, így ezt a tábort is a prevenciós tevékenységeik közé sorolják. Hozzátette: a táborban törekednek arra, hogy az oktatás-nevelés mellett a gyakorlati képzés is működjön, valamint játszani is legyen lehetősége a gyerekeknek. Egyik fontos eleme a tábor alatt megszerzett ismereteknek az elsősegélynyújtás. Olyan szituációban, amikor például társaival kerékpározik a gyermek és történik valami. Ebben az esetben kellene egy tudatos, felelősségteljes döntést hoznia, amit csak akkor tud, ha vannak ismeretei a témában. Ezen segít az EFI. Tóth Katalin elárulta, hogy Győrfi Pál sajtóirodája jóvoltából egy felszerelt mentőautó is érkezik a helyszínre személyzettel, ami szintén színesíti a tábor napjait.

Lajos Norbert, a Nor-Bike Kft. tulajdonosa a diákok kerékpárjainak műszaki állapotáért felel, a karbantartás lesz az egyik fő szempont. Ezenkívül szeretné felhívni a figyelmét azokra az eszközökre, amelyek használatával biztonságosabban közlekedhetnek a fiatalok, amelyek közül a fejvédő használata elengedhetetlen. Szeretné, ha sokkal nagyobb hangsúlyt kapna ez a védőeszköz a kerékpározás során, hiszen számos sérüléstől védheti meg a gazdáját.  

Fekete-Setény Tamara balesetmegelőzési előadó véleménye szerint hiánypótló kezdeményezés a tábor megvalósítása, a felkérésre természetesen azonnal igent mondtak. Fontos célként határozta meg, hogy a gyerekek játékosan tanuljanak többek között KRESZT, biztonságos közlekedést, találkozzanak olyan szituációkkal, amelyek sajnos veszélyesek is lehetnek számukra, éppen ezért nagyon fontos azok megoldása is. Nyomatékosítani kell a gyerekekben, hogy sajnos, baleset bárkivel előfordulhat. Saját magunkra és emellett másokra is figyelniük kell. A tábor résztvevőinek a teljesség igénye nélkül megmutatják azokat a csomópontokat, kereszteződéseket, ahol fokozott figyelemre van szükség. Tamara hangsúlyozta, hogy soha, semmilyen körülmények között ne használjanak mobiltelefont és fülhallgatót a kerékpározás során, hiszen elvonja a figyelmét a közlekedésről. Azt tanácsolja, hogy szülőként beszéljünk át, vagy járjuk végig a gyermekkel azt az útvonalat, ahol jár vagy járni fog, és annak veszélyeire hívjuk fel a figyelmet.



Süveges Sándor, a Süveges Képző- és Vizsgaközpont tulajdonosa nyomatékosította: nagyon sokat dolgoznak azon, hogy a megtörtént tragédia ne ismétlődhessen meg. A tábor során, először elméleti, majd gyakorlati oktatás formájában, folyamatos ellenőrzés és kommunikáció mellett tanulnak majd a gyerekek. Lesz benne KRESZ-ismeret, gyakorlati elindulás, megállás, manőverezési feladatok. Felhívta a figyelmet a szülők felelősségére: hiába szerveznek táborokat, ha a szülőtől azt látja a fiatal, hogy nem tartja be a szabályokat. Végezetül elárulta, hogy a tábor végén kíváncsiak lesznek arra, hogy ki mire emlékszik majd az elhangzottak közül, egy kis összegző beszélgetésre kerül sor, ahol majd ők is visszajelzést kapnak arról, hogy mennyire volt hatékony a három nap.

Z. A.

                

Kövessen minket a Facebookon is!