Helyi hírek 2022. július 22. 17:00

Meghosszabbították a harmadfokú hőségriadót

Meghosszabbították a harmadfokú hőségriadót
Kedd éjfélig meghosszabbította a harmadfokú hőségriasztást az országos tiszti főorvos – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.

Borítókép: Fantoly Márton

Az eredetileg szombat éjfélig kiadott figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján hosszabbították meg, az egész országra érvényesen. Az NNK és a katasztrófavédelem felhívta a figyelmet arra, hogy a tartós meleg megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak lehetünk, ezért azt javasolják, hogy mindenki többet pihenjen, kerülje a megerőltető fizikai munkát, és a legmelegebb órákban kevesebbet sportoljon. Az ajánlás szerint érdemes folyadékot vinni magunkkal, a testet hűteni, és a fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban – írta cikkében a Magyar Hírlap.

Egyre több helyen állítanak fel párakapukat, érdemes ezeket igénybe venni. Azt javasolják, hogy ha nincs lehetőség a lakás hűtésére, akkor felfrissülés céljából zuhanyozzunk langyos vízben. Kiemelték: napon parkoló autóban senki ne hagyjon gyermeket és állatot, és ha bárki mégis ilyet lát, akkor hívja a 112-es segélyhívót. Azt kérik, ne hagyjunk a kocsiban öngyújtót, spray-t, oldószereket, hígítókat, alkoholtartalmú fertőtlenítőket sem.

A hőség és a szárazság miatt naponta átlagosan száz tűz keletkezik erdőkben, mezőkön, gabonatáblákon, némelyik több száz hektáron pusztít. A hatalmas tüzek megfékezésén több száz tűzoltó dolgozik napok óta, a leégett terület nagysága tízszerese a tavalyinak. Kérték, hogy a nagy szárazság miatt senki ne gyújtson tüzet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint tovább fokozódik a kánikula. Szombaton helyenként 40 Celsius-fok feletti értékeket is mérhetnek.

Kedden érkezik egy hidegfront, amely északnyugatról  délkelet felé vonul át az országon. Ekkor a csúcsérték általában 30 és 38 fok között várható, de nyugaton, északnyugaton 27–29 fok valószínű.
                 

Kövessen minket a Facebookon is!