Helyi hírek 2022. július 23. 20:00

MSZP – nincs szükség a lakossági áramár emelésére

MSZP – nincs szükség a lakossági áramár emelésére
A kormány döntött a lakossági rezsidíjak emeléséről. Drasztikus lépés, ami a kiskunfélegyházi családok mindegyikét negatívan érinti. Az MSZP helyi szervezetének képviseletében levélben fordultam Lezsák Sándor képviselő úrhoz a megszorításokkal kapcsolatban.

Borítókép: MTI – Oláh Tibor
Tiszalök, 2020. november 23. Távvezetékek az üzemterület mögött


Tisztelt Képviselő Úr!

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Németh Szilárd, a rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos 2022. július 13-án bejelentette, hogy a rezsicsökkentés – az Orbán-kormány korábbi ígéreteivel és állításaival szemben – a jelenlegi formájában megszűnik. A bejelentés alapján az átlagfogyasztás feletti rész után a piaci árat kell majd az egyetemes szolgáltatásra jogosult villamosenergia-fogyasztóknak is fizetniük. Ennek érzékeltetésére jelezték, hogy a villamos energia aktuális piaci ára alapján a jelenleg hatályos szabályozás alapján fizetendő ár 6,8-szeresét kellene fizetni. Jól láthatóan dilettáns improvizáció zajlik a kormány részéről, amely érthető felzúdulást keltett a társadalom nagy részében.

Ön is bizonyára tisztában van vele, hogy a Paksi Atomerőműben termelt villamos energia mennyisége meghaladja az egyetemes szolgáltatásra jogosult kör szükségleteit. 2020-ban a hazai lakosság áramfelhasználása – a KSH adatai szerint – 11,73 terawattóra (TWh), míg az atomerőmű termelése – a MEKH adatai szerint – ennél jóval nagyobb 16,1 TWh volt. Ön bizonyára azzal is tisztában van, hogy kilowattóránként 11,493 forint folyt be a Paksi Atomerőműhöz. Mindez tehát azt jelenti, hogy valójában – ahogyan arra dr. Tóth Bertalan, az MSZP társelnök-frakcióvezetője és független szakértők is felhívták a figyelmet – NINCS SZÜKSÉG LAKOSSÁGI ÁRAMÁREMELÉSRE!

A meglévő paksi atomerőmű ugyanúgy el tudná látni olcsó árammal a lakosságot, ahogyan azt eddig is tette, a paksi áram előállítását nem érinti a szénhidrogének és más energiahordozók áremelkedése.

Az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikája által gerjesztett infláció, a 400 Ft-os Euro-árfolyam önmagában is jelentős terhet tesz minden magyar családra, a fiataloktól az idősekig. Érthetetlen ezért, hogy a jelenlegi helyzetben miért akar ilyen formában külön sarcot kivetni az emberekre. Szükségesnek tartom annak magyarázatát, hogy miért akarja az Orbán-kormány világpiaci áron adni a paksi áramot.

Miért akarja emelni a Fidesz-kormány a lakossági áram árát, amikor arra nincs szükség? Miért akarja világpiaci áron adni a Fidesz-kormány a paksi áramot?

A kétszámjegyű infláció, a 400 Ft-os Euro-árfolyam mellett miért akar a Fidesz-kormány külön sarcot kivetni az emberekre?

Bocsánatot kér-e a választóktól azért, mert félrevezette, becsapta őket a választási kampányban?

Kérem, Ön is tegyen annak érdekében, hogy az Orbán-kormány ne vezessen be lakossági áramáremelést!

Válaszát várva, üdvözlettel:

Horváth Tamás
MSZP választókerületi elnök
                       

Kövessen minket a Facebookon is!