Petőfiszállás 2022. július 26. 20:00

A vadállatok is szenvednek az aszálytól – galériával

Képgaléria
A vadállatok is szenvednek az aszálytól – galériával
Súlyosan veszélyezteti az aszály a vadállatokat is. Mivel a természetes itatóhelyek kiszáradtak nem tudnak hol vízhez jutni. A vadak most csak emberi segítséggel élhetik túl a szárazságot. Ezt felismerve a petőfiszállási önkormányzat és a helyi vadásztársaság közösen kezdte el itatni az állatokat, több új itató is kihelyeztek a napokban.

Borítókép és további fotók: Vajda Piroska

A vadásztársaságoknak kötelességük a vadállatokról gondoskodni. Télen etetik, ilyenkor nyáron pedig itatják őket, ha szükséges. Most létszükséglet az emberi segítség – nyilatkozta a megyei hírportálnak Bajáki Imre, a Róna Vadásztársaság elnöke, aki Klinkó Imre hivatásos vadásszal közösen a múlt hét közepén hajnalban ötezer literes tartálykocsival indult útnak, hogy megtöltsék a vaditatókat vízzel. Ezt félnapos munkát hetente többször is megismétlik.

Hatezerkétszáz hektáros területen gazdálkodik a Róna Vadásztársaság. Ezen a területen korábban több tó, bányagödör, és egyéb vízlelőhely volt. Ezek közül már több nincs meg, a bányagödrök helyét beültették haszonnövényekkel, ami megmaradt, az pedig teljesen kiszáradt. Egy csepp víz sincs a Kővágóéri, a Szentkútéri és a legnagyobb Dongéri csatornában sem. Sőt a Péteri-tóban csak néhol van víz jelenleg – vázolta a problémát Bajáki Imre.  

– Az elmúlt napokban azt láttuk, hogy a vadak nagyon szenvednek. A szomjúság miatt még a lakott területre is bemerészkednek, főként olyan kertekben, tanyákon jelennek meg, ahol rendszeresen locsolnak a gazdálkodók. A vészhelyzetet felismerve hívtam össze a vadásztársaság intézőbizottságát. Döntöttünk arról, hogy a meglévő állandó itatókat, további mobil itatókkal bővítjük ki. Egyelőre nyolc helyre raktunk ki vashordókból készített edényeket, amelyekbe hetente többször is viszünk friss vizet. Az itatók számát azonban folyamatosan gyarapítjuk – mondta el az elnök.

A vadásztársaság Szász János polgármestertől is kért segítséget. A településvezető a vészhelyzetet felismerve az önkormányzat támogatásával vízzel és egy tartálykocsival segíti a vadak itatását. Ez azért is nagy segítség mert a vadásztársaságnak nincs ilyen nagy járműve, a hivatásos vadász terepjárójával sokkal kevesebb vizet tudott egyszerre szállítani. De korábban nem is volt többre szükség.

A mostani tartós aszálytól azonban valamennyi állat szenved. Járnak az itatókhoz madarak, őzek, szarvasok, nyulak, rókák, vaddisznók egyaránt. Szomorú tény, hogy az aszály miatt a vadállomány is lecsökkent. Az állatok egy része elvándorol, és olyanok is vannak, amelyek víz és táplálék híján elpusztulnak.

Klinkó Imre hivatásos vadász elmondta, évtizedek óta járja a petőfiszállási erdőket, mezőket, de ilyen szárazságot még nem tapasztalt. Most van az őzek násza, ami azért is veszélyes, mert a bakok az üzekedés alatt kimerülnek. Kellene számukra a zsenge zöldtakarmány, de az nincs, és vizet is csak akkor találnak, ha mi viszünk neki, ezért valószínűsíthető közülük ősszel sok elhullik majd. Már előre félek ettől, hiszen ebből élünk. A vadásztársaságnak ez jelenti a bevélti forrást és a szemünk előtt megy tönkre az állomány, úgy, hogy az erőnkhöz képest mindent megteszünk – összegezte a szomorú helyzetet a szakember. 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a lakosság is becsatlakozhat a vadak itatásába. Ha a tanyán, faluban élők a kerítéseiken kívül kihelyeznek itatókat és azokat rendszeresen megtöltik vízzel, az hatalmas segítséget jelent a vadak megóvásában.
                     

Kövessen minket a Facebookon is!