Helyi hírek 2022. július 26. 10:00

Ne égessünk!

Ne égessünk!
Élet és vagyon van közvetlen veszélyben. Nagyon megszaporodtak az erdő és vegetációs tüzek. Jelenleg tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azt kéri, hogy tartsák és tartassák be ezt a legfőbb szabály, ugyanis a tűz nagyon gyorsan terjed!

Megyénkben rövid időn belül többször érkezett jelzés erdőtüzekkel kapcsolatosan, amelyeket csak nagy létszámú tűzoltó volt képes megfékezni. A további esetek megelőzése érdekében felhívják a lakosság figyelmét, hogy fokozott figyelemmel járjanak el a szabadtéri és közlekedési tevékenységük során. Minden nyíltlánggal vagy nagy hőfejlesztéssel járó tevékenység csak fokozott gondossággal végezhető!

Fontos és közös érdek, hogy a most tapasztalható nagyon száraz időszakban ne veszélyeztessék tűzgyújtással járó tevékenységükkel magukat és másokat.
A szabadtéri tüzek amellett, hogy a természetben és az épített környezetben is kárt okoznak, több esetben személyi sérüléssel is járnak. Megyénkben szinte minden évben van halálos áldozata a szabadtéri égetésnek, az elszabaduló tűznek. Többször idős személyek esnek áldozatul.

Kérik, hogy hívják fel ismerőseik, szomszédjaik és rokonaik figyelmét, hogy ne égessenek ebben a száraz időben, még a darazsakat sem égetéssel, füstöléssel próbálják eltávolítani.

A gyermekekre is fokozottan oda kell figyelni, megtanítani nekik mit szabad és mit nem. A tűz nem játék!

A mezőgazdasággal és állattartással foglalkozó gazdák is több esetben károsodtak az elszabaduló tűz következtében. Gabonatáblák, szálastakarmány-, szalma-, rostnövény-kazlak, állattartó létesítmények és mezőgazdasági gépek is megsemmisültek. Az élelmiszer előállításához szükséges feltételek biztonságának garantálása kiemelt szerepet tölt be napjainkban.

Ne bízzanak könnyelműen a káros következmények elmaradásában! A hétvégén 60 esetben cáfolt erre rá az élet!

A legnagyobb odafigyelés mellett is keletkezhetnek természetesen tüzek, ilyenkor ne habozzanak, helyezzék magukat biztonságba és haladéktalanul hívják a tűzoltókat.

A tűzoltók a nap 24 órájában haladéktalanul elindulnak, ha segítséget kérnek tőlük! Egy dolog tudja csak őket késleltetni, ha éppen egy másik tűzeset, vagy káreset helyszínén dolgoznak.

Ezért minden megelőzhető tüzet meg kell előzni!
                        

Kövessen minket a Facebookon is!