Kultúra 2014. november 11. 18:35

Most taps helyett kattintással ünnepeljük fúvósainkat!

Képgaléria
Most taps helyett kattintással ünnepeljük fúvósainkat!
A Kiskunfélegyházi Koncert Fúvós Zenekar az egyik jelöltje a Bács-Kiskun Megyei Príma Díjnak. A jelölés megtiszteltetés az együttesnek, de a díjat csak akkor vehetik át a november 27-ei díjkiosztón, ha a legtöbb internetes szavazatot kapják közönségüktől, tisztelőiktől, a zenebarátoktól. Zenészeinket a siker elérésében a www.primadij.hu oldalon juttathatjuk a csúcsra. Szavazni november 18-áig lehet, egy-egy személy több szavazattal is támogathatja fúvósainkat – igaz, az egy órás várakozási időt ki kell várni!

Nagyon megörültünk a jelölésnek. Kedves és jóleső érzés, amikor a koncerteken, vagy az utcán találkozva a közönségünk, a zenekar ismerősei gratulálnak, de fontos, hogy ilyen módon is megjelenik közösségünk elismerése. A Príma Díjjal a kultúra és a tudomány jeles képviselőit tüntetik ki. Az, hogy zenekarunkat jelölték, azt mutatja, hogy valamit jól csináltunk – mondta Kis-Fekete Vilmos karnagy, a zeneiskola vezetője.

- Én emlékszem arra, amikor a nyolcvanas évek végén öt zeneiskolás fúvós a Petőfi téren műsort adott egy ünnepségen. Ha valaki akkor azt mondta volna, hogy ebből koncert zenekar lesz, azt hiszem többen orvosi gyorssegélyért kiáltottak volna. És lám, az lett! Minek köszönhető ez a fejlődés, a siker?

- Csak egy nevet kell mondanom és azt hiszem, ez természetes lesz mindenkinek. Ez a név: Jankovszki Ferenc. Ő az, aki ezt az egész fejlődési folyamatot elindította. Én mozgok fúvószenekari körökben, látom az ő kortársait, munkatársait, akik nem rendelkeztek azzal az elképesztő akarattal, amivel ő ezt az egészet vitte. Bizony néhány akkoriban alakult zenekar már meg is szűnt, mások még működnek – a közösségükben megfelelő módon és elismertséggel –, de az a szint, amit nekünk van szerencsénk képviselni, az keveseknek adatott meg. Igen. A Petőfi téren indult az első pálca suhintás, és ez lett belőle. Mára már kinőttek az együttesből azok az emberek, akik Magyarországon és Európában is megállják helyüket a zenei életben. Persze sokan itthon maradtak, és máig is az együttes közelében vannak, vagy éppen az iskolákban tanítanak. Mindegyikük szívén viseli a zenekar sorsát.

- Történt azért változás is időközben.

- Igen. A változás az jó dolog. Tóth László karnagy sikeresen vette át a vezetést. Az ő irányításával is már számos rangos hazai és külföldi eseményen vehettünk részt. Ez persze annak is köszönhető, hogy jó volt az alap, az irány, amit Feri mutatott nekünk. Reméljük ezen az úton halad tovább a zenekar fejlődése. - A soros siker a Príma Díj elnyerése lehet. - Ez igaz, de ehhez hatalmas segítségre van szükségünk a közönségtől, azoktól, akik ismerik és szeretik a zenekar munkáját. Az utóbbi napok e-mail forgalmából azt látjuk, hogy beindult egy mozgósítás a támogatásra, de biztos, hogy ennél többre lesz szükségünk. Éppen ezért kérünk mindenkit arra, hogy küldjön szavazatot ránk a www.primadij.hu oldalon és ne feledjék el, hogy többször is támogatást lehet nyújtani egy kattintással.

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!